Vodstvo ortopedske bolnišnice Vladoltra je nezakonito preskakovalo čakalne vrste, je po pisanju spletnega Večera ugotovil KPK. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Vodstvo ortopedske bolnišnice Vladoltra je nezakonito preskakovalo čakalne vrste, je po pisanju spletnega Večera ugotovil KPK. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Zdravniki v tamkajšnji bolnišnici naj bi sami odločali o čakalnih vrstah za operacije kolka in kolena. Prednost naj bi dajali tistim, ki so na pregled prej prišli k njim v zasebne zavode.

Dolgoletno nezakonito stanje
Spletni portal časnika Večer se pri poročanju sklicuje na dokument, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sprejela v torek in ga je Večer pridobil neuradno. Komisija v poročilu ugotavlja, da naj bi šlo v Valdoltri za dolgoletno nezakonito stanje, ki ga je bolnišnica dopuščala, za "stalne, ponavljajoče se in sistematične kršitve pri izvajanju zdravstvene dejavnosti". Številni ortopedi, ki so zaposleni v Valdoltri, naj bi namreč sami uvrščali bolnike na sezname za operacije kolen in kolkov.

Čakalna doba 120 dni
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je redna čakalna doba za ortopedsko ambulanto v Valdoltri 120 dni. Za operacijo (artroplastika) kolka 225 dni, kolena pa 300 dni. Ker številni ne želijo čakati 120 dni že na prvi pregled, odidejo samoplačniško v zdravilišča ali zdravstvene domove, kjer isti ortopedi iz Valdoltre opravljajo dodatno delo.

Sistemska korupcija v javnem zdravstvu
Ugotovitve KPK tako potrjujejo "sistemsko korupcijo v javnem zdravstvu s koreninami v sistemu, ki omogoča nepregledno in nenadzorovano hkratno delovanje zdravnikov v javnem in zasebnem zdravstvu, popolnoma nerealne, pogosto fiktivno ustvarjene uradne čakalne vrste in privilegiran dostop do operacij pacientov v javnem zdravstvenem sistemu prek plačljivih zunanjih ambulant, v katerih kot zasebniki oziroma honorarno delujejo zdravniki, sicer redno in za polni delovni čas zaposleni v ustanovah javnega zdravstvenega sistema", poroča spletni Večer.

Brez odziva vodstva
Preiskavo je Komisija začela na podlagi prijave marca lani, ki pa ni bila anonimna, so takrat pojasnili za STA. Vršilec dolžnosti direktorja ortopedske bolnišnice Radoslav Marčan je takrat navedel, da bodo ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih takoj začeli ukrepati. Marčan je sicer lani tudi imenoval komisijo za pripravo notranjih pravil o vodenju čakalnih seznamov za posamezno zdravstveno storitev.

Na nepravilnosti opozarjal Danijel Bešič Loredan
Na omenjene nepravilnosti v Valdoltri je med drugim opozarjal tudi ortoped Daniel Bešič Loredan, ki je bil tudi med vidnimi predstavniki zdaj že razpuščene Iniciative zdravnikov za transparentno in strokovno javno zdravstvo. Bešič Loredan je nekdaj delal v Valdoltri, od septembra lani pa je zaposlen v Švici.