Preiskovalci opravljajo hišne preiskave na 58 lokalcijah, tudi v mariborskem kliničnem centru. Foto: Saška Jazbec
Preiskovalci opravljajo hišne preiskave na 58 lokalcijah, tudi v mariborskem kliničnem centru. Foto: Saška Jazbec

Nekateri dobavitelji niso več imeli denarja, da bi lahko plačevali podkupnine. Pozivam tudi druge dobavitelje, da pristopijo, saj, kdor naznani kaznivo dejanje, se mu lahko kazen tudi oprosti.

Robert Slodej
Radoslav Marčan
V. d. direktorja Radoslav Marčan je pojasnil, da kriminalsisti preiskujejo posamezne zdravnike. Ne on ne njegov predhodnik Venčeslav Pišot nista v preiskavi. Foto: Eugenija Carl

- med 59 in 222 endoprotez kolena
- med 90 in 1.740 operacij rame
- 1.470 operacij krčnih žil
- med 76 in 457 operacij hrbtenice
- 4.170 operacij karpalnega kanala
- 1.107 oploditev z biomedicinsko pomočjo - do 200 operacij odprtega srca
- 15 presaditev ledvic
- 15 presaditev src
- 5.870 pregledov glave z magnetno resonanco
Kriminalistična preiskava na UKC-ju Maribor. Foto: TV Maribor

Najmanj 5 pa do 20 odstotkov odstotkov cene vsakega dobavnega materiala je namenjenih za korupcijo.

Robert Slodej
Valdoltra
Preiskave potekajo tudi v obalni ortopedski bolnišnici Valdoltri. Kriminalisti, ki jih je veliko, odnašajo dokumentacijo, Foto: Eugenija Carl
Zdravstvu manjka vsaj 200 milijonov evrov
Preiskave v zdravstvu pozdravljajo
Po preiskavah v bankah, še preiskave v zdravstvu

Vodja preiskave in delovne skupine za področje sistemske korupcije na NPU-ju Robert Slodej je pojasnil, da so dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov ponudili nagrade zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke.

Višina podkupnin je znašala med 10.000 in dobrih 100.000 evrov, ki so jih dobavitelji nakazovali na za to namenjene račune v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so našli tudi gotovino in zlate palice, je še pojasnil.V cenah teh zdravstvenih pripomočkov so že bili všteti odstotki, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali med pet in 20 odstotkov. Tako so po njegovih besedah zdravstveno zavarovalnico oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Znana že nekatera imena pridržanih
Med pridržanimi so tako predstavniki dobaviteljev kot tudi zaposleni v zdravstvenih ustanovah. Slodej je pri tem izpostavil, da so pridržani iz zdravniških vrst tudi sodni izvedenci in predavatelji na medicinski fakulteti. Med dobavitelji pa so trije posredniki, ki za tuja podjetja dobavljajo zdravstvene pripomočke in opremo.

Po besedah Slodeja se danes preiskave še ne bodo sklenile, verjetno pa bodo končane v roku 48 ur. Obravnavajo 59 kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril, osumljenih pa je 14 oseb. Preiskavo korupcije v zdravstvu so začeli na osnovi dveh anonimnih prijav in treh kazenskih ovadb. Slodej je pri tem izpostavil, da je med prijavitelji tudi dobavitelj, ki se je naveličal plačevati podkupnine.

"Dokazi, ki smo iih zbrali, so zelo trdni. Naš namen je bil še dodatno potrditi sume kaznivih dejanj, ki jih obravnavamo, in pridobiti dokaze o novih kaznivih dejanjih," je v Dnevniku povedal Slodej. Korupcija se je po njegovih besedah dogajala pet let, preiskujejo pa zadeve od leta 2008 do danes. Preverjali bodo tudi odgovornost predstojnikov zdravstvenih ustanov.

Preiskovalci so tako danes zamrznili premoženje osumljencev, ki je nedvoumno posledica kaznivega dejanja. "Zavarovali smo za več kot milijon evrov premoženja," je še povedal Slodej.
Kdo naj bi bil osumljen?
Po informacijah Večera naj bi bili med pridržanimi predstojnik klinike za ortopedijo UKC-ja Ljubljana Vane Antolič, ortoped iz bolnišnice Valdoltra Robert Cirman in ortoped Gregor Kavčič iz novomeške bolnišnice, kirurg Miodrag Vlaović iz celjske bolnišnice, radiologa Zoran Miloševič iz UKC-ja Ljubljana in Jožef Matela iz UKC-ja Maribor.

Kriminalisti sicer bili od jutranjih ur na območju policijskih uprav Koper (bolnišnica Valdoltra), Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor (splošne bolnišnice oz. klinična centra) opravljajo preiskave na več kot 50 naslovih. V okviru teh so preiskovali poslovne in zasebne prostore ter vozila, kjer iščejo materialne dokaze in druge predmete, ki bodo dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku, je sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

116 kriminalistov preiskuje
Pri preiskavah je sodelovalo 116 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Novo mesto, Ljubljana, Nova Gorica, Kranj, Murska Sobota in Nacionalnega preiskovalnega urada, pomagajo pa tudi računalniški forenziki s policijskih uprav Celje, Ljubljana in Koper.
Direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc je novinarjem povedal, da je kriminalistična preiskava potekala zoper enega izmed zdravnikov v bolnišnici, ki je osumljen nedovoljenega prejemanja daril. Ta zdravnik je bil namreč član komisije za javna naročanja in naj bi od dobaviteljev prejemal darila.

Na vprašanje, za katerega zdravnika gre, Ferjanc ni želel odgovoriti, pojasnil je le, da ta zdravnik že dolga leta dela v celjski bolnišnici, ni vodja oddelka in nima zasebne ambulante. Ferjanc sicer še ne ve, za koliko je bila celjska bolnišnica oškodovana. Če se bo ugotovilo, da je bila, bodo sprejeli določene ukrepe zoper zdravnika v preiskavi, je še dodal.

Preiskujejo tudi kirurga ljubljanskega UKC-ja
Preiskava v ljubljanskem kliničnem centru ni usmerjena na klinični center, ampak na dve fizični osebi, zaposleni pri njih, so pisno potrdili v UKC-ju. V Mariboru so zasegli dokumentacijo enega samega zdravnika, ki je osumljen prejemanja daril pri nakupu različnega materiala in opreme od leta 2008 do zdaj.

Iščejo dokaze za "ovojnice pod mizo"
Na Obali preiskava je potekala v ortopedski bolnišnici Valdoltra. V. d. direktorja Radoslav Marčan je bil redkobeseden in je dejal, da podrobnosti, dokler traja preiskava, ne more komentirati. Pojasnil je, da od 7. ure zjutraj kriminalisti po celotni bolnišnici iščejo dokaze za potrditev suma podkupovanja oz. "ovojnic pod mizo". Na vprašanje, ali preiskujejo celoten sistem javnega naročanja v Valdoltri ali posamezne zdravnike, ki naj bi delovali koruptivno, je odgovoril, da gre za posamezne zdravnike. Koliko jih je in za katere gre, ni želel povedati. Zanikal pa je, da bi se v preiskavi znašel sam ali njegov predhodnik, dolgoletni direktor Venčeslav Pišot, poroča dopisnica Eugenija Carl.

Nedovoljeno dajanje in sprejemanje daril
Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, si prizadeva odkriti utemeljitev sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril, za katere je zagrožena kazen do 3 oziroma do 5 let zapora.

Rezultat skupine NPU-ja za boj proti sistemski korupciji
Generalni direktor policije Stanislav Veniger je konec avgusta 2013 s sklepom ustanovil delovno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Delovna skupina je organizacijsko umeščena v Nacionalni preiskovalni urad.

Sumi sistemske korupcije v zdravstvu
Na začetku septembra 2013 je delovna skupina začela sistematično in usmerjeno zbirati obvestila in dokaze o kaznivih dejanjih, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvajanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Na UKC-ju Maribor so potrdili, da se pri njih izvaja kriminalistična preiskava, drugih informacij pa za zdaj ne dajejo. Tam so pred dvema letoma začeli graditi oddelek za onkologijo in radioterapijo. Novembra so končali gradbena dela, zdaj pa se začenja opremljanje prostorov. Za dokončanje objekta je treba še dobaviti preostale aparate ter splošno pohištveno in medicinsko opremo.

Komisija za preprečevanje korupcije ob robu preiskav izpostavlja "sistemsko anomalijo slovenskega javnega zdravstva". To je po oceni Komisije prepletanje javnega in zasebnega interesa, ki kot posledico prinaša neenak dostop do javnih zdravstvenih storitev ter finančno škodo pri nakupih medicinskega materiala. Komisija sama je zaznala več sto konkretnih primerov oseb, ki so zaposlene v javnem zdravstvu, same (ali pa njihovi družinski člani) pa izvajajo zasebno dejavnost z istega področja. KPK še poudarja, da tovrstna dejanja nimajo vedno znakov kaznivih dejanj.

Odprtje konec prihodnjega leta
Odprtje novega oddelka je predvideno konec prihodnjega leta ali na začetku leta 2015. Celotna vrednost projekta znaša dobrih 35 milijonov evrov. Denar za gradnjo objekta in dobavo opreme zagotavlja ministrstvo za zdravje iz načrta razvojnih programov. Švicarski finančni mehanizem je zagotovil 5,5 milijona švicarskih frankov za dobavo dveh linearnih pospeševalnikov, sredstva pa zbirajo tudi z dobrodelno akcijo Gradimo skupaj.

Nekateri dobavitelji niso več imeli denarja, da bi lahko plačevali podkupnine. Pozivam tudi druge dobavitelje, da pristopijo, saj, kdor naznani kaznivo dejanje, se mu lahko kazen tudi oprosti.

Robert Slodej

- med 59 in 222 endoprotez kolena
- med 90 in 1.740 operacij rame
- 1.470 operacij krčnih žil
- med 76 in 457 operacij hrbtenice
- 4.170 operacij karpalnega kanala
- 1.107 oploditev z biomedicinsko pomočjo - do 200 operacij odprtega srca
- 15 presaditev ledvic
- 15 presaditev src
- 5.870 pregledov glave z magnetno resonanco

Najmanj 5 pa do 20 odstotkov odstotkov cene vsakega dobavnega materiala je namenjenih za korupcijo.

Robert Slodej
Zdravstvu manjka vsaj 200 milijonov evrov
Preiskave v zdravstvu pozdravljajo
Po preiskavah v bankah, še preiskave v zdravstvu