Marčan bi uvedel stroge kazni za paciente, ki neupravičeno ne pridejo na operativni poseg. Foto: MMC RTV SLO
Marčan bi uvedel stroge kazni za paciente, ki neupravičeno ne pridejo na operativni poseg. Foto: MMC RTV SLO
false
Ministrica je naklonjena spremembam zakonodaje. Foto: BoBo
Zakon ne dopušča čiščenja čakalnih seznamov

Valdoltra je ena izmed bolnišnic, ki so bile vključene v pilotni projekt skrajševanja čakalnih vrst.

Direktor omenjene bolnišnice Radoslav Marčan je na novinarski konferenci opozoril, da pri njih na operacijo čaka veliko bolnikov, ki za poseg niso sposobni zaradi zdravstvenih razlogov, kot so denimo kronične bolezni. Tako so nekateri na čakalni listi že tri ali štiri leta. Tri ali štiri leta pa imajo na seznamu tudi bolnike, ki še niso odločeni, ali bi sploh šli na operacijo, je dodal.

Prav tako je veliko takšnih, ki se sami naročajo na operacije za drug datum zaradi upravičenih, pa tudi neupravičenih razlogov. Po njegovih navedbah se bolniki množično prenaročijo decembra, julija in avgusta.

Nevestno ravnanje nekaterih in milosten sistem
Med naročenimi pa se najdejo tudi takšni, ki se ne naročijo za drug datum, ampak na operacijo ne pridejo in bolnišnice o tem niti ne obvestijo. Takšni bolnišnici povzročajo največ preglavic, saj v takšnem terminu ne operirajo nikogar in jim zaradi tega izpade program, ki ga plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Če pa se po operaciji, ki se je ne udeležijo, oglasijo pri zdravniku, jih po zakonu vseeno morajo ponovno uvrstiti v čakalno vrsto.

Marčan zato predlaga zaostritev režima: če bolnik ne bi prišel na operacijo, bi ga lahko le izjemoma ponovno uvrstili na čakalno vrsto, prav tako pa bi moral tisti, ki neupravičeno ni prišel, moral plačati del te zdravstvene storitve.

Bolnike, ki trenutno niso sposobni za operativni poseg, pa bi po njegovem predlogu uvrstili v posebno skupino, ki bi ji določili skrbnika. Ta bi vsak teden preverjal, ali so že sposobni za operacijo. Od trenutka, ko bi bil sposoben, bi ga uvrstili v vrsto za operacijo.

Tiste bolnike, ki več let spreminjajo datum za operacije, pa bi bilo po njegovem mnenju treba poklicati na ambulantni pregled in se z njimi dogovoriti, ali sploh želijo poseg, v nasprotnem primeru pa jih naročiti na pregled čez eno leto.

Ministrica naklonjena spremembam zakonodaje
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se strinja, da bo treba spremeniti zakonodajo na tem področju. A globam, kot jih predlaga Marčan, ni naklonjena. Rezultate analize čakalnih vrst v splošnih bolnišnicah Celje in Izola, ki sta bili prav tako vključeni v pilotni projekt, pa bodo predstavili predvidoma januarja.

Marčan je na vprašanja novinarjev tudi komentiral imenovanje njihovega nekdanjega kirurga Danijela Bešiča Loredana, ki je opozarjal na korupcijo v bolnišnici, v svet bolnišnice. Z Bešičem Loredanom nima nobenih težav in ga je tudi on pripeljal v Valdoltro, je dejal.

Ministrica je ob tem dodala, da je bil postopek imenovanja Bešiča Loredana korektno voden, prejel je 13 od 15 možnih točk za imenovanje, zato ne vidi razloga, da ne bi ostal v svetu zavoda.

Zakon ne dopušča čiščenja čakalnih seznamov