Jernej Vrtovec in Ljudmila Novak sta predstavila NSi-jevo  verzijo zdravstvene reforme. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Jernej Vrtovec in Ljudmila Novak sta predstavila NSi-jevo verzijo zdravstvene reforme. Foto: DZ/Barbara Žejavac
false
Ministrica Milojka Kolar Celarc je pripravljena prisluhniti predlogom, a poudarja, da vlada podpira javno zdravstvo. Foto: BoBo

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak slovensko zdravstvo potrebuje sistemsko zdravljenje, pri čemer je opozorila na dolge čakalne vrste. Predlog NSi-jeve zdravstvene reforme predvideva, da bi se Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) preoblikoval v državno agencijo za zdravstvo in dolgotrajno oskrbo. Ta bi zbirala tako obvezno zdravstveno zavarovanje kot zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, razdeljevala sredstva med zavarovalnice in skrbela za delovanje sistema.

Zavarovalnice bi pri izvajalcih kupovale zdravstvene storitve in po mnenju NSi-ja bi bila s tem zagotovljena konkurenčnost tako na strani zavarovanja kot pri izvajalcih zdravstvenih storitev. Po predlogu bi vsak državljan izbral svojo zavarovalnico in bolnišnico, v kateri bi se zdravil.
.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc z izhodišči NSi-jeve zdravstvene reforme ni seznanjena, je pa pripravljena prisluhniti njihovim predlogom. Opozorila je, da se vsebine NSi-ja glede zdravstva, ki so bile predstavljene na letošnjem kongresu stranke, konceptualno razlikujejo od usmeritev vlade, saj ta zagovarja javno zdravstvo.
.
"Njihova koncept je bolj naklonjen privatizaciji zdravstva in predvsem več zavarovalnicam. Analiza je pokazala, da to za Slovenijo ni primeren koncept," je v odzivu ocenila ministrica, ki je v petek na vladnem obisku na Gorenjskem, kjer je tudi odprla urgentni center Jesenice.

.
Zavarovalnice bi pri izvajalcih kupovale zdravstvene storitve. S tem bi bila po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca zagotovljena konkurenčnost tako na strani zavarovanja kot pri izvajalcih zdravstvenih storitev. Po njegovem predlogu bi lahko vsak izbral svojo zavarovalnico in bolnišnico, v kateri bi se zdravil.

Obvezno zdravstveno zavarovanje bi bilo po novem sestavljeno iz dajatev od plače in premije. Tudi plačevanje premije bi bilo po njegovih besedah obvezno, njena višina pa bi se lahko razlikovala glede na to, kakšen standard storitev in obseg bi zavarovanec želel.

Odgovora o tem, koliko zdravstvenih zavarovalnic bi bilo primerno imeti na slovenskem trgu, v NSi-ju še nimajo, saj da je to stvar dogovora. V NSi si tudi želijo, da bi glede izhodišč stekel dialog z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Po novem letu pa pripravljajo predstavitve izhodišč z zdravniškimi organizacijami.