V več ljubljanskih domovih za starejše okužba z legionelo

Prav tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ne razkrivajo, v katerih domovih za starejše so naročili izredni nadzor nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Odpravili smo se po sledeh naših neuradnih informacij in ugotovili, da je bila z nevarno bakterijo okužena voda v vzorcih vode, odvzetih v domovih za starejše Bežigrad, Bokalce, Šiška in v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Šiška.

Laboratorijska raziskava sicer traja približno 10 dni. "Filtrirajo se različne količine teh vzorcev, filtri se dajo na ta gojišča. Nekatere vrste legionel so nevarnejše za okužbo od drugih, najnevarnejša je Legionella pneumophila," pojasnjuje Tatjana Rupel, biologinja in specialistka medicinske mikrobiologije.

In prav to naj bi zdaj ugotovili v več domovih za starejše. Ta je najnevarnejša za tiste ljudi, ki so starejši od 65 let, in imunsko oslabele ljudi, razlaga Rupel. Zanje je lahko okužba tudi smrtonosna, zato iz vseh domov in zavoda sporočajo, da so ob preventivnih nemudoma vpeljali kurativne ukrepe.

Tako so denimo ukrepali v Domu starejših občanov Bežigrad, za katerega se je sum prisotnosti legionele v vzorcih vode potrdil. "Smo morali še odviti glave tušev iz cevi, stanovalci in zaposleni imajo pri kopanju masko s filtrom tri, kopalnice temeljito prezračimo, dodatno pregrevamo vodo, merimo temperaturo vsak dan, toplo in hladno," pojasnjuje Marjeta Maruša Kerč iz Doma starejših občanov Ljubljana Bežigrad. S to nevarno bakterijo so se srečali prvič, čeprav "izvajamo predpisane ukrepe za preprečevanje legionele".

Nevarnost za okužbo predstavljajo slabo vzdrževani vodovodni sistemi in klimatske naprave, kjer zrak prihaja v stik z onesnaženo vodo. Foto: Shutterstock
Nevarnost za okužbo predstavljajo slabo vzdrževani vodovodni sistemi in klimatske naprave, kjer zrak prihaja v stik z onesnaženo vodo. Foto: Shutterstock

Okužimo se prek kužnega aerosola – vdihavanja drobnih kapljic, ki so razpršene v zraku. Manjše kot so kapljice z legionelami, večja je možnost za okužbo. Inkubacijska doba traja do 10 dni, v redkih primerih tudi do 20 dni. Tatjana Rupel poudarja: "Pomembno je torej, da nimamo nobenih biofilmov, da je temperatura tople vode dovolj visoka, okoli 60 stopinj, da je temperatura mrzle vode dovolj mrzla, pod 20 stopinj, da je zagotovljena pretočnost in da ni nikjer mrtvih rokavov."

"Cene stroškov v domovih ne odražajo dejanskih stroškov"

Leta finančnega izčrpavanja in kadrovskih stisk v socialnovarstvenih zavodih – bi lahko bil tudi to – nedosledno spoštovanje ukrepov in varčevanje – razlog za številno pojavnost okužb? Prvi mož skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik o tem dvomi, a dodaja: "Drži to, da cene stroškov v domovih ne odražajo dejanskih stroškov, da so to stvar politične všečnosti."

Kot pravi, s predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost redno sestankujejo. "Ampak te akcije, ki jih naše ministrstvo izvaja, niso zadostne, da bi preprečile vse te težave, ki se dogajajo v domovih. Bi pričakovali od ministra bistveno več, da naredi za domove," pravi Sahernik.

Ministrstvo zavrača možnost, da bi bili za porast okužb krivi varčevalni ukrepi

O okužbah so bili obveščeni tudi na ministrstvu za solidarno prihodnost, kjer zavračajo možnost, da bi bili varčevalni ukrepi in kadrovske stiske razlog za skokovit porast okužb z legionelo v domovih za starejše. Pravijo, da v vseh zavodih skladno z lani potrjeno uredbo o pitni vodi sproti skrbijo za vodovodni sistem in preprečevanje okužb. Sodelovali naj bi tudi z nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Sodeč po prvih odzivih, so na ministrstvu za pojav legionele izvedeli šele ob našem poizvedovanju.

Luka Omladič, državni sekretar na ministrstvu, pravi: "Lahko rečemo, da so domovi pod nadzorom, da so s tega vidika varni, in tudi, ko se okužbe pojavijo, takoj odreagiramo. Pod nadzorstvom zdravstvene inšpekcije, nacionalnega inštituta za javno zdravje, uvedejo se še dodatni ukrepi za povečanje varnosti."

Glede na pojavnost okužb je mogoče, da je bakterija prisotna na širšem ljubljanskem vodovodnem območju. Iz podjetja Voka Snaga sporočajo, da pri njih vzorcev vode niso testirali, prav tako od Nacionalnega inštituta za javno zdravje niso bili obveščeni o nobenih okužbah, da bi lahko takoj ustrezno ukrepali.

Trdovratna bakterija, nevarna predvsem za starejše

Kot je znano, je legionela trdovratna bakterija, ki je zelo odporna proti neugodnim pogojem, poleg tega pa nevarna predvsem za starejše in imunsko oslabele ljudi. Zapleti pri bolezni so pogostejši predvsem pri starejših in kronično bolnih, saj lahko okužba prizadene tudi druge organe – jetra, ledvice in možgane.

Nevarnost za okužbo predstavljajo slabo vzdrževani vodovodni sistemi in klimatske naprave, kjer zrak prihaja v stik z onesnaženo vodo.

Lani je bilo pri nas potrjenih 169 okužb z legionelo in štiri smrti, leto prej pa 143 okužb in prav tako štiri smrti. Za koliko smrti je bila legionela letos vzrok, na nacionalnem inštitutu še ne razkrivajo, obenem pa iz njihovih vrst še niso stopili pred naše kamere.


Luka Omladič in Denis Sahernik v Odmevih. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Luka Omladič in Denis Sahernik v Odmevih. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

"Razmere so pod nadzorom in razmeroma varne za uporabnike"

V Odmevih na Televiziji Slovenija sta bila gosta, Luka Omladič z ministrstva za solidarno prihodnost in Denis Sahernik iz skupnosti socialnih zavodov. Spraševala ju je Rosvita Pesek.

Ali se vama ne zdi, da bi v studiu moral biti tudi nekdo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje? Ne dajejo izjav, ne odzivajo se na povabila. Vprašanje je seveda retorično.

Omladič: Za celostno epidemiološko oceno je tukaj pristojen NIJZ. Mi, kot pristojno ministrstvo za socialnovarstvene zavode, smo takoj, ko smo dobili te informacije, stopili v stik z našimi zavodi, se prepričali, da so ukrepi – sekundarni in osnovni – na mestu, da se izvajajo, da so razmere pravzaprav pod nadzorom in razmeroma varne za uporabnike. Prav tako so po naših informacijah okuženi uporabniki v razmeroma dobrem stanju, nekateri že zdravi.

Gospod Omladič, še enkrat ste ponovili, domovi so pod nadzorom, so varni. Niso varni, če imamo devet okužb z legionelo, ne?

Omladič: Gotovo je legionela ena izmed tistih okužb, s katerimi se tovrstne ustanove, od zavodov do hotelov, ves čas spoprijemajo. Pomembno je to, da imamo za vse naše socialnovarstvene zavode ves čas obvezne ukrepe preprečevanja in omejevanja okužb, ki vključujejo tudi ukrepe za preprečevanje legioneloze.

Ampak še vedno niso zadostni.

Omladič: Takšne zadeve se dogajajo, s tem se seveda ne moremo zadovoljiti. Moramo jih pač takoj zaznati in preprečevati, kolikor je to mogoče.

Imamo Legionello pneumophilo, ki je najnevarnejša za ljudi, starejše od 65 let, in za imunsko oslabele. Okužba je lahko tudi smrtna, zato sprašujem še enkrat: Ali imate stvari pod nadzorom in kako ste se konkretno odzvali? Vemo za štiri centre – Bežigrad, Bokalce, Šiška in center za usposabljanje Šiška.

Omladič: Torej ukrepi, še enkrat, so v pristojnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zdravstvene inšpekcije, so pa na to, po naših informacijah, ki smo jih seveda pridobili, ustrezno odreagirali in sprejeli ukrepe za omejitev okužb in tako razmere spravili pod nadzor.

Gospod Sahernik, kako vi razmere ocenjujete v skupnosti zavodov?

Sahernik: Če se pogovarjamo konkretno o teh okužbah, glede tega ocenjujemo, da so te razmere pod nadzorom. Domovi za starejše imajo v okviru tega predpisana strokovna priporočila za preprečevanje in obvladovanje teh okužb, skladno s temi priporočili imajo izdelan konkreten načrt preprečevanja, če se pojavi legionela.

Oprostite, ker vas prekinjam, poglejte, gospa v izjavi je rekla: 'Izvajamo vse ukrepe, tako kot je treba.' Ampak vseeno imajo legionelo, prezračujejo, pregrevajo vodo, se vam ne zdi to vendarle neki znak.

Sahernik: To je v bistvu vprašanje res, tako kot ste sami omenili, za Nacionalni inštitut za javno zdravje, zdravstveno inšpekcijo. Skladno s temi strokovnimi priporočili domovi naredijo vse, kar je v njihovi moči, ampak še vedno se pojavljajo posamezne okužbe pri stanovalcih, tudi ko se naredi potem to vzorčenje, da se v vodovodnem sistemu preveri, ali je prisotna ta bakterija, se običajno tudi to zgodi, da sam sistem bakterije ne zazna, čeprav jo stanovalec ima. Tako da vam težko odgovorim, kaj je vzrok, ampak kljub maksimalnemu upoštevanju vseh teh strokovnih priporočil, se še vedno dogajajo primeri, da pride bakterija lahko do stanovalca.

Kdo bi moral storiti več?

Sahernik: Moj odgovor je – lahko samo ugibam, ker nisem strokovnjak za to področje –, ampak verjetno ima odgovor na to Nacionalni inštitut za javno zdravje ali pa ministrstvo za zdravje oziroma zdravstveni inšpektorat, ampak ta strokovna priporočila so že spisana, po njihovem mnenju so to zadostna priporočila.

Lani smo imeli 149 okužb in štiri smrti zaradi legionele, to je podatek za domove za starejše.

Sahernik: S tem podatkom sam nisem bil seznanjen, ampak spet – nisem jaz pristojen in odgovoren, da odgovarjam na taka vprašanja.

Lahko vi, gospod Omladič?

Če bodo pristojni, to sta Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za zdravje, ugotovili, da so potrebni dodatni ukrepi, da je treba še enkrat te ukrepe za preprečevanje okužb pregledati, jih prenoviti, je to seveda pot, po kateri moramo iti. Je pa to stvar, na katero morajo odgovoriti strokovnjaki s področja zdravstva.

Sahernik: Takoj ko se pojavi sum ali pa ko se pojavi okužba v domu, se dom za starejše poveže z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in nad vsemi temi ukrepi – potem so določeni tudi ti sekundarni kurativni ukrep –, potem še bedi zdravstveni inšpektorat. Oni so tisti, ki potem izdajo neko odločbo, še dodatne ukrepe, in če oni sami ugotavljajo, da se v teh primerih ne da kaj več storiti, potem tudi mi težko komentiramo, da bi morali kar koli še dodatno domovi izvajati iz tega razloga.

Torej, mi si bomo prizadevali, da vendarle dobimo še odgovore od nacionalnega inštituta in od inšpekcije, vama pa hvala, ker sta prišla.

Legionela v domovih za starejše