Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Zaradi zapletov pri porodu 900 tisoč evrov odškodnine

Leta 2005 se je zgodila zdravniška napaka, zaradi katere je bila izplačana najvišja tovrstna odškodnina do zdaj. Okoli 900 tisoč evrov je morala postojnska porodnišnica izplačati družini iz Nove Gorice, ker porodničar ni upošteval napotnice za carski rez in je vztrajal pri vaginalnem porodu, otrok pa je nato pri porodu utrpel trajne možganske poškodbe. Zgodba je sodni epilog dobila šele leta 2017.

Dolgi postopki spremljajo številne odškodninske tožbe.

"Velikokrat so tudi odvetniki vzrok, da se sodni postopki vlečejo tako dolgo, ker je njim v interesu, da se postopek vleče zelo dolgo, ker so zelo dobro plačani od bolnišnic," je povedala predsednica Društva vesele nogice Spomenka Valušnik.

Danes 14-letna Naja je zaradi napačnega ravnanja zdravstvenega osebja ob rojstvu utrpela hudo poškodbo možganov. Naja ima težko obliko cerebralne paralize in številne pridružene bolezni. Njena družina je odškodnino dobila po več kot desetih letih.

Sorodna novica Sojenje v zadevi smejalni plin: dva obsojena na zaporno kazen

"Splošno znano je, da Slovenija nima velikih odškodnin," je komentirala zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore.

"Odškodnine, ki se izplačujejo v Sloveniji, so pravzaprav 10 odstotkov višine primerljivih odškodnin v naših sosednjih državah," je dodala Spomenka Valušnik.

Pri nekaterih aferah višina odškodnine javnosti sicer ni nikoli razkrita. Tako je bilo tudi v primeru smrti najmanj dveh bolnikov v šempetrski bolnišnici, ki so ju namesto na kisik priklopili na smejalni plin.

V zadnjih letih več večjih napak zdravnikov, pot do odškodnine težka