Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ukrepe za lažje zaposlovanje tujcev je uvedel decembra sprejeti zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin. V ZD-ju Ljubljana sta sicer konec lanskega leta delo začela dva zdravnika iz tujine. Pediatrinja ni opravila poskusnega dela, zdravnik iz Makedonije pa se je zaradi družinskih razlogov vrnil v domovino.

Ljubljana: deset ambulant za neopredeljene

V Ljubljani deluje deset ambulant za neopredeljene zavarovane osebe oziroma šest programov. V njih se je v enem letu opredelilo nekaj manj kot 8000 ljudi. Bolniki se lahko v ambulanti za neopredeljene opredelijo ob zdravstveni težavi, a so trenutno vse take ambulante v Ljubljani zasedene. Ne glede na to pa lahko tisti, ki so izgubili izbranega osebnega zdravnika v določeni enoti, tam dobijo potrebno zdravstveno oskrbo.

Poudarjajo, da se zasedenost ambulant za neopredeljene ves čas spreminja, saj si bolniki po opredelitvi v ambulanti za neopredeljene zavarovane osebe najdejo izbranega osebnega zdravnika, posledično se tako tudi v ambulantah za neopredeljene sprostijo mesta za opredeljevanje.

V ZD-ju Ljubljana ambulante za neopredeljene ocenjujejo kot rešitev, ki je primerna za kratek čas, saj sta v družinski medicini pomembna kontinuirana obravnava pri izbranem zdravniku in njegovo dobro poznavanje bolnika.

Bolnikom, ki niso opredeljeni pri izbranem zdravniku ali v ambulanti za neopredeljene zavarovane osebe in potrebujejo zdravstveno storitev, svetujejo, da se obrnejo na tistega zdravnika oziroma ambulanto, kjer so imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika oziroma kjer so bili opredeljeni. "Tam namreč hranijo njihovo zdravstveno kartoteko in dobijo zdravstveno oskrbo pri dežurnem zdravniku, če gre za nujno situacijo, oziroma v ambulanti za kronične bolnike ali administrativni ambulanti, ki sta organizirani po enotah," so še sporočili iz ZD-ja Ljubljana.