V ZD-ju Ljubljana so odkrili sum na lažna cepljenja, ki jih je izvajal isti človek. Foto: BoBo
V ZD-ju Ljubljana so odkrili sum na lažna cepljenja, ki jih je izvajal isti človek. Foto: BoBo

V cepilnem centru ZD-ja Ljubljana pri cepljenju proti covidu-19 sledijo protokolu kot pri vseh preostalih cepljenjih, in sicer tako, da oseba pred cepljenjem izpolni in podpiše vprašalnik o zdravstvenem stanju in izjavo o privolitvi v cepljenje. Ob koncu cepljenja vsaka cepilna ekipa koordinatorju cepljenja odda vprašalnike in na mapo zapiše število oddanih vprašalnikov, so v ZD-ju Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost.

"Na določen dan cepljenja, ko smo v našem cepilnem centru zaznali manjše število opravljenih cepljenj, je ena izmed petih cepilnih ekip ob zaključku cepilnega dne na oddani mapi navedla za tretjino večje število vprašalnikov od preostalih ekip. Preverili smo dejansko število vprašalnikov v mapi in ugotovili odklon med prejetimi vprašalniki in zapisanim številom vprašalnikov na mapi te cepilne ekipe," so navedli.

Manjkajoči vprašalniki vedno pri istem človeku

V povezavi z odstopanji so nemudoma kontaktirali z dotičnim človekom, ki pa ni znal pojasniti manka vprašalnikov, zato so cepilni center nemudoma zaprli in onemogočili dostop zaposlenim, zavarovali vso dokumentacijo ter zaustavili cepljenje.

Zagnali so obsežno preiskavo dokumentacije, ki manjkajočih vprašalnikov ni našla, zato se je pojavil sum, da gre za zlorabo sistema. Ko so preverili število vprašalnikov tudi pri preostalih cepilnih ekipah istega dne, ni bilo nobenih odstopanj. Potem pa so preverili še dva druga cepilna dneva, ko je bil prisoten ta isti človek, ki so mu zmanjkali vprašalniki, in ugotovili nova odstopanja le pri tem človeku tudi ob drugih dneh.

Oseba ni več zaposlena v zavodu

Skupno je na preverjene termine manjkalo 73 vprašalnikov, tako da je mogoče, da gre za lažna cepljenja. Sum zlorabe so prijavili policiji in odredili izredni strokovni nadzor, dotična oseba pa ni več zaposlena v zavodu, so še sporočili.

"Ob vsem tem nas v ZD-ju Ljubljana izjemno žalosti, da se kjer koli najde zdravstveni delavec, ki je kot tak zavezan strokovnim usmeritvam delati dobro za paciente in predvsem, da z visokimi moralno-etičnimi normami vstopa na takšno raven funkcioniranja," so sklenili.

V Stanežičah od četrtka tudi hitri testi

Na testirni točki na P + R parkirišču v Stanežičah bodo od četrtka opravljali tudi hitre antigenske teste na koronavirus, so sporočili iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana. Hitri test bo na t. i. način drive in mogoče opraviti od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure, predhodno naročanje pa ni potrebno.

Ob tem v ZD-ju Ljubljana pozivajo, naj imajo osebe ob prihodu na testiranje s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in naj obvezno nosijo zaščitno masko.

Od torka sicer v Sloveniji veljajo nova pravila, po katerih za potrditev okužbe s koronavirusom zadostuje tudi pozitivni hitri antigenski test.

Vrh okužb najverjetneje konec tedna