Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sodelovanju z Zdravstvenim domom (ZD) Ljubljana januarja začel pilotni projekt presejanja in zdravljenja okužbe z bakterijo Helicobacter pylori za preprečevanje raka želodca. Ta poteka v okviru evropskega projekta Togas, katerega cilj je prispevati k izboljšanju in krepitvi zdravja v EU-ju z zmanjšanjem bremena, ki ga povzroča rak želodca.

Povabilo k udeležbi v programu je te dni prejelo 6200 naključnih pacientov ZD-ja Ljubljana, starih med 30 in 34 let, ki bodo testirani na okužbo s Helicobacter pylori in ob morebitnem pozitivnem rezultatu na okužbo začeli zdravljenje z antibiotičnimi zdravili in zdravili za zniževanje želodčne kisline.

Do danes jim je v ZD-ju Ljubljana uspelo pridobiti odziv 1600 pacientov. S polovico so že vzpostavili stik in jih povabili na odvzem krvi. Prvi rezultati teh seroloških testiranj so prišli v tem tednu. Ugotavljajo približno 12 odstotkov pozitivnih, torej takih, ki imajo v krvi protitelesa na Helicobacter pylori, je na novinarski konferenci danes dejala Stegne Ignjatovič.

Pacientom s protitelesi bodo opravili nadaljnje preiskave

Paciente, ki imajo v krvi protitelesa, bodo prihodnji teden vabili na dihalni test, s katerim bodo potrdili aktivno okužbo. V prihodnjih dveh tednih načrtujejo vse, ki so se odzvali, povabiti na serološko testiranje in tudi začeti dejavno vabiti tiste, ki se na vabilo niso odzvali, je dejala. Od povabljenih želijo k raziskavi pridobiti še vsaj 1500 pacientov. "Resnično prosimo vse, ki so prejeli pisno vabilo, da se nanj odzovejo," je poudarila.

Ob tem je poudarila, da lahko v raziskavi sodelujejo le tisti, ki so jih k sodelovanju vabili. Vsem pa v primeru kakršnih koli težav, ki bi lahko bile povezane z okužbo z bakterijo, svetujejo, naj se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom.

Namen raziskave je pravočasno odkrivanje in zdravljenje okužbe z bakterijo

Namen raziskave Togas, v okviru katere poteka pilotni projekt, je pravočasno odkrivanje in zdravljenje okužbe z bakterijo, ki je pomemben dejavnik tveganja za rak želodca, povzroča pa tudi druge težave, kot so vnetja in razjede na želodcu.

Na preventivno presejalno testiranje na bakterijo Helicobacter pylori poziva tudi NIJZ. Slovenija v EU-ju namreč še vedno spada med države z najvišjo incidenco raka želodca, je pojasnila Tatjana Kofol Bric z NIJZ-ja. Prizadevajo si, da bi program po približno petletnem obdobju uvedli po celotni Sloveniji.

Pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga vsako leto zaznamujemo 7. aprila, so danes do 13. ure na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekali številne brezplačne meritve in svetovanja. Obiskovalci so lahko med drugim opravili meritve krvnega tlaka, analizo telesne sestave in meritve z dinamometrom. Strokovnjaki so predstavljali brezplačne delavnice za zdravo življenje, ki se jih lahko prebivalci udeležijo skozi vse leto, ponujali nasvete o ustnem zdravju, zdravi prehrani, preprečevanju bolezni in samopregledovanju dojk.

Svetovni dan zdravja

Ob svetovnem dnevu zdravja v centru Ljubljane ponujajo različne brezplačne meritve sladkorja, ITM-ja. Na voljo so različna predavanja, posvetovanja in brošure.