KPK opozarja na sistemske nepravilnosti v Valdotri. Foto: MMC RTV SLO
KPK opozarja na sistemske nepravilnosti v Valdotri. Foto: MMC RTV SLO
Valdoltra
V ankaranski bolnišnici navajajo, da je imel KPK napačne podatke. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Po poročanju Dnevnika je Računsko sodišče preskakovanje čakalnih vrst ugotovilo tudi pri UKC-ju Ljubljana. Foto: BoBo

Kot poudarjajo v KPK-ju, v nezakonito preskakovanje čakalnih vrst v Ortopedski bolnišnici Valdoltra niso bili vključeni le posamezni zdravniki, ampak gre za sistemske nepravilnosti. KPK ugotovitev glede preskakovanja čakalnih vrst v bolnišnici Valdoltra še ni javno objavil. Kot pravijo, terjajo predvsem hiter odziv pristojnih institucij. Kot so sporočili v današnjem sporočilu za javnost, pa so ugotovitve skrb vzbujajoče.

Ugotovitve je komisija prejšnji teden posredovala organom Valdoltre, ministrstvu za zdravje in še nekaterim nadzornim in regulatornim institucijam. Tem je komisija poslala tudi priporočila in zahteve. Katerim institucijam so poslali priporočila in kakšna je njihova vsebina, v KPK-ju sicer niso navedli.

Očitki o netočnosti podatkov
Iz ankaranske bolnišnice so sicer v četrtek zvečer sporočili, da menijo, "da so nekateri najbolj ključni podatki napačni in niso skladni z dejanskim stanjem".

V KPK-ju odgovarjajo, da je ta navedba netočna, saj je komisija podatke za elektronsko obdelavo pridobila v sami bolnišnici. Komisija je za prve preliminarne ugotovitve obdelala podatke približno 3.500 bolnikov, operiranih na kolenu in kolku, na osnovi prejetih elektronskih podatkov v Valdoltri z dne 23. maja 2013 navajajo v KPK-ju.

Konec oktobra so znova obiskali omenjeno bolnišnico, da bi dobili dodatne elektronske podatke in nekatere fotokopije listin. Nato je KPK dobil elektronsko pošto bolnišnice z obrazložitvijo, da je bil pri pripravi dokumentacije napačno definiran izbor podatkov, zaradi česar so komisiji posredovali nove podatke "le za poseg primarna vstavitev kolena in kolka" z navedbo, da je treba "delati primerjavo le s tem tipom operirancev".

Kot pojasnjujejo na komisiji, so v elektronsko obdelavo vključili vse bolnike, ki so bili v tej bolnišnici operirani od 1. januarja 2011 do vključno 23. maja 2013 in so imeli poseg "primarna vstavitev kolena ali kolka", ter vse pregledane bolnike v nekaterih "zunanjih ambulantah", katerih pregledi so bili opravljeni v omenjenem časovnem obdobju.

Z analizo so obdelali 1.884 bolnikov, pri katerih je bila opravljena storitev "primarna vstavitev kolena ali kolka" v bolnišnici Valdoltra in so bili obravnavani pod stopnjo redno.

Dnevnik: Preskakovanje vrst tudi v UKC-ju
Časopis Dnevnik je danes poročal, da je preskakovanje čakalnih vrst ugotovilo tudi Računsko sodišče, in sicer pri nadzoru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ugotovitve sodišča še niso dokončne, po njih pa je bila v UKC-ju Ljubljana približno petina pregledov opravljena tako, da bolniki sploh niso bili uvrščeni na čakalni seznam. V nekaterih primerih naj bi bolnike obravnavali celo brez napotnic.

Računsko sodišče naj bi po informacijah Dnevnika posebno težavo zaznalo ravno v primeru bolnikov, ki so bili po obisku samoplačniške ambulante precej očitno postavljeni na poseben "tir" in so bili obravnave v javni bolnišnici deležni hitreje.

V UKC-ju Ljubljana pravijo, da bodo podali podrobnejši komentar šele ob končnih ugotovitvah Računskega sodišča, preskakovanje čakalnih vrst med javnimi in zasebnimi ambulantami pa zanikajo.