Na sestanek z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem je poleg direktorja UKC-ja Simona Vrhunca prišel tudi Samo Fakin, generalni direktor ZZZS-ja. Foto: BoBo
Na sestanek z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem je poleg direktorja UKC-ja Simona Vrhunca prišel tudi Samo Fakin, generalni direktor ZZZS-ja. Foto: BoBo
Se obeta podaljšanje čakalnih dob?

Te se lahko na nekaterih področjih podaljšajo, če se v zdravstveno blagajno ne bo steklo dovolj denarja, varčevanja na račun kakovosti in varnosti dela v zdravstvenih zavodih pa ne sme biti, je pojasnil.

Gantar je Univerzitetni klinični center Ljubljana obiskal po večkratnih opozorilih zdravstvene ustanove, da bodo rezi v financiranje zdravstva vplivali na kakovost obravnave bolnikov. UKC bo letos prejel 22 milijonov evrov sredstev manj kot lani, hkrati pa vsako leto presega program, ki ga plača zdravstvena blagajna.

Vrhunec: Dodatni rezi ne morejo biti sprejemljivi
Simon Vrhunec, generalni direktor UKC-ja, je dejal, da si "ne morejo zatiskati oči pred tem, da se soočamo z manj sredstvi letos in da se bo to odrazilo v delovanju naših enot", in poudaril, da nobeno dodatno rezanje v proračun ustanove ne more biti sprejemljivo.

A minister Gantar še vedno verjame v notranje rezerve v bolnišnicah in se hkrati sprašuje, ali je moral UKC "alarm narediti" prav v trenutku, ko je prejel le za okoli 800 tisoč evrov manj kot leto prej. Lanski proračun UKC-ja je sicer znašal 452 milijonov evrov, primanjkljaj pa je petmilijonski.

Čakanje na intervencijski zakon
Ministrstvo za zdravje sicer že pripravlja intervencijski zakon za zdravstvo, pri čemer ministrstvo išče bolj pošten način pobiranja prispevkov, prav tako pa želijo vzpostaviti pravičnejši sistem na področju koriščenja pravic iz zdravstva.

Če ne bo ukrepov ...
Zakon naj bi pripravili do konca aprila, intervencijske ukrepe pa sprejeli do poletja. Ti bi, če bodo sprejeti, lahko v zdravstveno blagajno prinesli dodatnih 100 milijonov evrov, kar bi pomenilo, "da ni razloga, da bi bolniki ostajali pred vrati".

... bo treba odločiti, kdo lahko počaka
A če dodatnega denarja ne bo, bo morala stroka določiti, kateri so tisti bolniki, ki lahko brez večje škode počakajo dlje. A to je slaba rešitev, je dejal Gantar.

Se obeta podaljšanje čakalnih dob?