Če ne bo dovolj denarja, ne bo oskrbe za vse, pravijo v UKCL-ju. Foto: BoBo
Če ne bo dovolj denarja, ne bo oskrbe za vse, pravijo v UKCL-ju. Foto: BoBo

V UKC-ju Ljubljana (UKCL) ocenjujejo, da je bilo poslovanje leta 2012 ob zaostrenih razmerah uspešno. Lani so tako obravnavali za osem milijonov evrov neplačanih pacientov, odhodkov pa je bilo za 1,1 odstotka več kot prihodkov.
"Če bi zavod (ZZZS) plačal realiziran program v celoti, izgube ne bi bilo. Delež izgube UKC Ljubljana je glede na celotni prihodek med najnižjimi v primerjavi z ostalimi bolnišnicami v Sloveniji," so zapisali v sporočilu za javnost.
Izpostavili so tudi varčevalne ukrepe. Z zniževanjem cen materialov, s pridobljenimi popusti in z odpisi zamudnih obresti so prihranili več kot tri milijone evrov. Pas so zategnili tudi pri stroških dela. Stroški nadurnega dela so bili v primerjavi z letoma 2011 in 2010 manjši za 3,3 oz. za pet milijonov evrov. Manjši je bil tudi obseg pogodbenega dela in dela študentov.
UKCL ob tem opozarja na nadaljnje zniževanje cen zdravstvenih storitev in posledično na manj denarja iz zdravstvene blagajne, natančneje 20 milijonov manj. "Z nadaljnjim zaostrovanjem finančnih pogojev v prihodnje ne bo več mogoče izvajati delovnega programa v enakem obsegu in kakovosti," so še posvarili.