Zdravniki po prepričanju Horvata opravljajo preveč preiskav, da bi se zaščitili.
Zdravniki po prepričanju Horvata opravljajo preveč preiskav, da bi se zaščitili. "Pri izkušenem zdravniku bi bila diagnoza lahko hitreje postavljena in terapija hitreje odrejena, vendar zaradi strahu pred zapleti delajo preveč preiskav in še to jemlje čas," pravi. Foto: MMC RTV SLO

Matija Horvat je zdravnik v pokoju in član komisije za medicinsko etiko. Pravi, da je sam delal 40 let in bil velikokrat v zelo težkem položaju. Najtežja služba je po njegovem mnenj prav dežurstvo, ki je kamen spotike med vlado in zdravniškim sindikatom. "Takrat si sam, velikokrat je usoda bolnika izključno na tebi," pravi Horvat.

Če se bo napoved zdravnikov, da ne bodo več delali prek polnega delovnega časa, uresničila, bodo po mnenju Horvata hudi zapleti, saj "je težko pričakovati, da jih ne bi bilo pri tako hudi omejitvi delovnega časa". "Je pa bizarno. Javnost je zahtevala zmanjševanje nadurnega dela zdravnikov. Zdaj ko so se zdravniki temu odpovedali, pa je skoraj ista javnost zaprepadena," nastalo stanje komentira Horvat.

Zdravniki vidijo, da se povsod porablja denar
Vlada je po njegovem mnenju stopila v zelo nevarno območje. Zdravniki namreč vidijo, da se na vseh področjih porablja ogromno denarja, na primer proračun za avtoceste se je prekoračil za milijarde, v zdravstvu pa za 12 milijonov evrov vlada tvega zdravje bolnikov in stabilnost zdravstvenega sistema, izpostavlja.

Spomnil je tudi na to, da mnoga podjetja za svoje zaposlene dolgo niso plačevala prispevkov za zdravstvo in pokojnino, država pa šele zdaj ugotavlja, da je to pravzaprav kaznivo dejanje. "Zdravstvenega denarja je manj prav zaradi tega razloga, zadevo pa se zdaj rešuje z zmanjševanjem plačila zdravnikom. To je odraz kroničnega podcenjevanja zdravnikov," je prepričan. "Varčevati na nekom, ki veliko in odgovorno dela in je ves čas pod nevarnostjo obtožb, je tvegano," še dodaja.