Glede odločitve Fidesa, da se pridruži stavki dela javnega sektorja 27. septembra, minister Dorjan Marušič pravi, da je to njihova legitimna pravica. Foto: MMC RTV SLO
Glede odločitve Fidesa, da se pridruži stavki dela javnega sektorja 27. septembra, minister Dorjan Marušič pravi, da je to njihova legitimna pravica. Foto: MMC RTV SLO
kuštrin, konrad
Zakon o delovnih razmerjih jasno določa letno kvoto 170 nadur, ki jih zdravnik še lahko opravi. Kljub temu se združenje obrača na DZ po avtentično razlago, v želji, da bi direktorji zdravstvenih zavodov zdravnikom vsak teden naložili 8 dodatnih nadur brez letne omejitve, torej tudi po 500 dodatnih nadur na letni ravni, opozarja predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Foto: MMC RTV SLO

Minister za zdravje Dorjan Marušič se bo z zdravniškim sindikatom Fides znova sešel že v ponedeljek. Vlada bo zdravnike znova pozvala, naj temeljito premislijo o umiku soglasij za delo prek polnega delovnega časa. Pri tem je Marušič ponovil, da se bodo skladno z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju dodatki za nadurno delo zmanjšali šele 1. januarja 2011. Zato bi lahko ta čas koristneje porabili za iskanje celovitih rešitev.

Vlada vztraja pri nižjem plačilu dežurstev
Vlada še vedno vztraja pri stališču, da novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju ne umakne, kakor je to zahteval Fides. "Veljavnost zakona je tu in mislim, da se ga moramo v urejeni državi tudi držati," je dejal Marušič. Zdravniške organizacije so po njegovih besedah v memorandumu, ki so ga posredovali vladi, ponudile, da bi se z aneksom h kolektivni pogodbi zaobšlo novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Oglasile so se tudi medicinske sestre. Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar je napovedala, da bo njihov sindikat vztrajal, da vsi dogovori, ki bi pri plačilu dežurstev pomenili bonus glede na zakon, veljali tudi za medicinske sestre.

"Vlada in mendžment želita zdravnike prisiliti v nadurno delo"
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je prepričan, da politika in zdravstveni menedžment iščeta "rešitve", kako obstoječe zdravnike še dodatno priviti in jih prisiliti v nadurno delo, ki se mu zdravniki želijo odpovedati. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so namreč v sredo napovedali, da bodo na DZ naslovili prošnjo za razlago, kateri zakon - o zdravniški službi ali o delovnih razmerjih - je pomembnejši in na podlagi katerega naj v zdravstvenih zavodih organizirajo delo.

"To je dokončni dokaz o tem, da so neuradne razlage ministrstva za zdravje napačne in da je ministrstvo z njimi prekoračilo pooblastila. Dopis združenja dokazuje, da se zdravnikom ni treba bati zavrniti dela, ki presega 170 nadur letno, kajti delodajalec jih ne sme sankcionirati," meni Kuštrin.

Od 1. septembra bodo zdravniki opravljali le "redne obveznosti"
Delovnopravna zakonodaja po njegovih besedah velja tudi za zdravnike. "Ker so zdravniki oddali nesoglasja za dodatno nadurno delo, želijo direktorji zeleno luč politike, da zdravnike v nadurno delo prisilijo," poudarja Kuštrin, ki ga skrbi tudi za varnost bolnikov. Pravi, da bodo zdravniki od 1. septembra opravljali vse redne delovne zakonske obveznosti, enako kot vsi drugi zaposleni v Sloveniji.