Cepljenje bi se ponekod lahko začelo že decembra, potrebna pa bosta dva odmerka. Foto: Reuters
Cepljenje bi se ponekod lahko začelo že decembra, potrebna pa bosta dva odmerka. Foto: Reuters
Sorodna novica Na Švedskem omejili javna zbiranja. Okužbe s covidom-19 v Italiji že avgusta lani?

Evropska komisija se s podjetjem Moderna, ki razvija cepivo proti covidu-19, že od julija dogovarja za dobavo več milijonov odmerkov cepiva, ki naj bi doseglo ceno okrog 25 dolarjev (približno 21 evrov) na odmerek. Po navajanju omenjenega podjetja so dosedanja testiranja sicer pokazala, da ima njeno cepivo 94,5-odstotno učinkovitost.

Do konca leta nameravajo ZDA dobaviti okoli 20 milijonov odmerkov cepiva. V prihodnjem letu pa nameravajo proizvesti še od 500 milijonov do milijarde odmerkov po vsem svetu.

Moderna: "To je čudovit dan"

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je danes sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, 94,5-odstotna. Foto: EPA
Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je danes sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, 94,5-odstotna. Foto: EPA

Objavo novice o učinkovitosti njihovega cepiva so na podjetju Moderna označili kot "čudovit dan", v naslednjih dneh bodo vložili prošnjo za odobritev cepiva pri ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA), poroča BBC.

"Ta pozitivna vmesna analiza tretje faze testiranja nam je dala prvo klinično potrditev, da naše cepivo lahko prepreči bolezen covid-19, vključno s hudo obliko," je povedal izvršni direktor podjetja Stephane Bancel. Če bo Modernino cepivo 94,5-odstotno učinkovito tudi v splošni populaciji, bo to eno najučinkovitejših cepiv, ki obstajajo. Primerljivo je s cepivom proti ošpicam, ki je 97-odstotno učinkovito.

Se bo življenj vrnilo v stare tire prihodnjo zimo?

Do 10 odstotkov ljudi dobilo stranske učinke

Cepivo mRNA-1273 temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Ta prenaša navodila, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni. Cepivo so preizkusili na 30.000 testirancih v ZDA, polovica med njimi je prejela dva odmerka pravega cepiva v razdobju štirih tednov, druga polovica pa t. i. placebo cepivo. Izsledki raziskave temeljijo na analizi prvih 95 prostovoljcev od vseh sodelujočih, pri katerih so se pojavili simptomi covida-19. Ugotovili so, da je bilo med njimi le pet cepljenih, ostalih 90 pa ne. Podjetje je tako potrdilo 94,5-odstotno zanesljivost cepiva.

Med devetimi in desetimi odstotki ljudi, ki so bili cepljeni, je razvilo stranske učinke po drugem odmerku cepiva. Med njimi sta utrujenost in rdečina okoli mesta cepljenja.

Spodbudna novica o cepivu podjetja Moderna
Sorodna novica Raziskava: Več kot polovica prebivalcev se ne namerava cepiti, ko bo cepivo na voljo

Evropska agencija za zdravila že preverja podatke o cepivu

Evropska agencija za zdravila (Ema) je že pred objavo podatkov o učinkovitosti sporočila, da je začela preverjati prve podatke o cepivu Moderne proti covidu-19. Gre za t. i. tekoči pregled, ki je namenjen hitri oceni potencialnega zdravila ali cepiva med zdravstveno krizo.

Ta postopek ji omogoča, da pregleda podatke sproti, ko klinično testiranje še poteka.
Predtem je ta postopek sprožila že za cepivo, ki ga razvijata nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer, in cepivo, ki ga razvijata podjetje AstraZeneca in univerza v Oxfordu.

Kako so dokazali učinkovitost cepiva?

Učinkovitost Moderninega cepiva so dokazali vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja, v kateri sodeluje več kot 30.000 ljudi. Prve rezultate so pripravili na podlagi analize 95 udeležencev, ki so zboleli za covidom-19.

Skupaj je bilo 11 primerov hude oblike bolezni, vsi pa so bili v skupini, ki je prejela placebo, so pokazali rezultati, ki pa jih neodvisni strokovnjaki sicer še niso preverili. Preliminarna analiza kaže, da je cepivo varno in učinkovito pri vseh vključenih skupinah, navajajo v podjetju.

Med stranskimi učinki, ki so bili vsi kratkotrajni, so zapazili utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih ter glavobol."Ta pozitivna vmesna analiza tretje faze testiranja nam je dala prvo klinično potrditev, da naše cepivo lahko prepreči bolezen covid-19, vključno s hudo obliko," je povedal izvršni direktor podjetja Moderna Stephane Bancel. Za odobritev cepiva za izredno uporabo nameravajo pri ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA) zaprositi v prihodnjih tednih, so še navedli v Moderni.

Iz sveta se vrstijo odzivi na novico o Moderninem cepivu

Vodja znanstvenikov pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) Soumya Swaminathan je opozorila, da je potrebnih še več podatkov. Kot je dejala na novinarski konferenci v Ženevi, je treba sodelujoče v testiranju za morebitne stranske učinke spremljati še dva meseca.

Sorodna novica Štrukelj: "Če bo na voljo le eno cepivo, ga ne bo dovolj za vse"

"Ostaja še veliko vprašanj", je o cepivu Moderne in cepivu konkurenčnega Pfizerja, ki se je v poskusnem kliničnem testiranju prav tako izkazal za zelo učinkovitega, povedala Swaminathanova. Po njenih besedah je treba ugotoviti več o tem, kako dolgo ta cepiva ščitijo pred novim koronavirusom, v kolikšni meri preprečujejo hujše oblike covida-19 in kakšen vpliv imajo na starejše ljudi.

Tudi prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da gre za opogumljajoče novice, a hkrati izrazil zaskrbljenost zaradi porasta novih okužb v številnih državah. Opozoril je tudi, da še ni napočil čas za samozadovoljstvo.

V ZDA sta se prek Twitterja odzvala tako novoizvoljeni predsednik Joe Biden kot sedanji predsednik ZDA Donald Trump. Prvi je novico pospremil z besedami, da vzbuja upanje, a hkrati pozval k nadaljnjemu spoštovanju zaščitnih ukrepov, kot sta družbeno distanciranje in nošnja zaščitnih mask. Trump je na drugi strani poskušal uspeh za preboj pripisati sebi. "Prosim, ne pozabite, da so se ta velika odkritja, ki bodo končala kitajsko kugo, zgodila, ko sem bil na položaju," je poudaril.

Učinkovitost cepiv

Cepivo proti covidu-19 BioNTecha in Pfizerja je 90-odstotno učinkovito, rusko cepivo Sputnik V 92-odstotno, Moderne pa 94,9-odstotno.

Stopnja precepljenosti mora biti velika

Da se bo življenje normaliziralo že pozimi naslednje leto, trdi direktor nemškega tehnološkega podjetja BioNTech Ugur Sahin, ki napoveduje, da bi se življenje lahko normaliziralo že pozimi naslednje leto.

BioNTech namreč skupaj z ameriškim Pfizerjem razvija cepivo proti covidu-19, ki je 90-odstotno učinkovito.
Če se bo razvoj cepiva nadaljeval brez težav, trenutno je v tretji fazi kliničnih testiranj, bi ga lahko začeli dobavljati že konec tega leta ali v začetku naslednjega, je povedal Sahin v pogovoru za britanski BBC. Cilj podjetja je, da do aprila naslednje leto po vsem svetu dobavijo 300 milijonov odmerkov cepiva.

V prihodnjih treh tednih bo poleg tega znanega več tudi o tem, ali je cepivo pri starejših osebah tako učinkovito kot pri mlajših. Foto: EPA
V prihodnjih treh tednih bo poleg tega znanega več tudi o tem, ali je cepivo pri starejših osebah tako učinkovito kot pri mlajših. Foto: EPA

"Poletje nam bo pomagalo, ker se bo stopnja prenosa okužbe zmanjšala. Absolutno ključno pa je, da je stopnja precepljenosti visoka pred jesenjo oziroma zimo prihodnje leto," je poudaril Sahin. Po njegovih besedah je ključno, da se vsi programi cepljenja končajo pred prihodnjo jesenjo.

Dodal je, da bodo nadaljnje študije pokazale, ali bo cepivo zmanjšalo prenos okužbe med ljudmi in ustavilo razvoj simptomov pri ljudeh, ki bodo prejeli cepivo: "Zelo sem prepričan, da se bo prenos okužbe s tako učinkovitim cepivom zmanjšal, morda ne za 90 odstotkov, ampak za 50 odstotkov. Vendar pa ne smemo pozabiti, da bi tudi to lahko prineslo dramatično zmanjšanje širjenja pandemije."

V prihodnjih treh tednih bo poleg tega znanega več tudi o tem, ali je cepivo pri starejših osebah tako učinkovito kot pri mlajših. Kot je dejal Sahin, so ključni stranski učinki cepiva do zdaj so potrjeni v obliki blage do zmerne bolečine na mestu cepljenja, ki izgine po nekaj dneh, kot tudi blago do zmerno povišanje telesne temperature, ki prav tako izgine po nekaj dneh.

Shranjevanje logističen zalogaj

Zaradi Pfeizerjevega cepiva proti covidu-19, ki se mora shranjevati pri minus 80 stopinj Celzija, bi lahko prišlo do logističnih težav pri transportu in hrambi cepiva. Slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je potrdil, da bo to predstavljalo velik logistični problem, a verjame, da bodo to uredili v najkrajšem možnem času. "Želim si, da se kot država vedemo dogovorno in vprašanje covida-19 rešimo z ali brez cepiva," je dodal v Odmevih:

Pogovor z Zdravkom Počivalškom
Odločitev Moskve o odobritvi cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih testiranj na ljudeh je sprožila opozorila in pomisleke znanstvenikov in strokovnjakov glede varnosti cepiva. : Reuters
Odločitev Moskve o odobritvi cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih testiranj na ljudeh je sprožila opozorila in pomisleke znanstvenikov in strokovnjakov glede varnosti cepiva. : Reuters

Rusija avgusta registrirala cepivo Sputnik V

Rusija je sicer prva država, ki je avgusta registrirala cepivo proti covidu-19. Odločitev Moskve o odobritvi cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih testiranj na ljudeh je sprožila opozorila in pomisleke znanstvenikov in strokovnjakov glede varnosti cepiva. Svetovna zdravstvena organizacija je Rusijo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiv.

Ruski inštitut Gamaleja, ki je razvilo cepivo Sputnik V, je pred dnevi sporočil, da je cepivo več kot 90-odstotno učinkovito. To so v Moskvi objavili dva dni po tem, ko sta ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech sporočila, da se je njuno cepivo v tretji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Venezuela je že sporočila, da bo kupila 10 milijonov odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. "Poskrbeli smo, da bomo v prvem trimesečju prihodnjega leta prejeli več kot 10 milijonov odmerkov cepiva," je dejal Maduro.

»Precepljenost mora biti absolutno visoka«