Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Za umik odpovedi se je 17 od 22 zdravnikov odločilo zaradi vodstva doma. Pet jih odločitve še ni sprejelo. Vsi skupaj pa so razočarani nad odnosom in potezami ministrstva za zdravje.

Nezadovoljni so nad aneksom številka dva k splošnemu dogovoru, je povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura. Zdi se jim, da še niso dosegli tega, kar so želeli, vendar pa so se odločili ostati v kranjskem zdravstvenem domu, saj jim je tu vodstvo bolj naklonjeno, kot bi jim morda bilo v kakšnem drugem javnem zavodu.

Dve zdravnici vseeno odšli, nekaj jih dela manj

"Skušamo jim zagotoviti res čim boljše delovne pogoje, in kot so rekli, pri nas ostajajo prav zato, ker vidijo, da se v vodstvu trudimo," je pojasnila Gantar Žura. Po njenih besedah jih skušajo čim bolj razbremeniti in jim olajšati delo. Še vedno pa upajo tudi, da bo ministrstvo za zdravje nadaljevalo zniževanje administrativnih obremenitev. Z dosedanjimi ukrepi ministrstva namreč za zdaj še niso zadovoljni.

Čeprav večina zdravnikov ostaja, pa je celotno dogajanje z odpovedmi kranjski zdravstveni dom vseeno precej prizadelo. Dve zdravnici izmed 24 zdravnikov, ki so prvotno podali odpoved, sta namreč vseeno odšli. Po dva zdravnika pa sta prešla na 50-odstotni oziroma 80-odstotni delovnik. Kljub nekaterim novim zaposlitvam so tako v primerjavi z aprilom v Kranju izgubili zdravnika in pol.

Minister Šabeder ima veliko dela, pripravlja zdravstveno reformo okoli dopolnilnega zavarovanja, nezadovoljni so družinski zdravniki, na težave opozarjajo medicinske sestre ... Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister Šabeder ima veliko dela, pripravlja zdravstveno reformo okoli dopolnilnega zavarovanja, nezadovoljni so družinski zdravniki, na težave opozarjajo medicinske sestre ... Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodatne zdravnike iščejo na Balkanu

Že prej je bil kranjski zdravstveni dom precej kadrovsko podhranjen, saj kljub aktivnemu iskanju niso našli dovolj zdravnikov družinske medicine. "Ker nismo bili dovolj uspešni, smo se zdaj povezali s kadrovsko agencijo, da bi nam intenzivneje pomagala iskati zdravnike iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije," je povedala Gantar Žura, a opozorila, da zdravnikov manjka po vsej Evropski uniji, pri čemer je Slovenija zanje finančno manj zanimiva.

Avgusta jim je v kranjskem zdravstvenem domu uspelo z nadomeščanji poskrbeti tudi za tiste bolnike, katerih zdravniki so odsotni, tako so lahko ukinili akutne ambulante, ki so jih uvedli v času, ko so bili zdravniki na dopustih pred iztekom prvotnega dvomesečnega odpovednega roka.

Še vedno pa v Kranju ne vpisujejo novih bolnikov. Tudi zdravniki, ki prihajajo, kljub možnosti dodatnega plačila niso več pripravljeni sprejeti več bolnikov od normativov. Tako sta tudi zdravnika, ki sta nadomestila zdravnici, ki sta z junijem zapustili kranjski zdravstveni dom, opredelila do 2.000 bolnikov, medtem ko sta omenjeni dve zdravnici imeli ena okoli 2800, druga pa okoli 2.400 opredeljenih.

Ministrstvo: Pripravljamo administrativne razbremenitve

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo ta teden povedal, da ministrstvo z aneksom tri k splošnemu dogovoru pripravlja administrativne razbremenitve za družinske zdravnike, ki so naslednji korak pri reševanju težav primarnega zdravstva.

Družinski zdravniki popustili