Sprejeti sklep bo po navedbah vlade omogočil vzpostavitev epidemiološkega spremljanja bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih stikov ter za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim inštitucijam. Foto: Pixabay
Sprejeti sklep bo po navedbah vlade omogočil vzpostavitev epidemiološkega spremljanja bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih stikov ter za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim inštitucijam. Foto: Pixabay

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze. Kot so sporočili po seji, je okužbo z virusom opičjih koz treba čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, s čimer bo prijava primerov okužbe po zakonu obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti. Le tako bo imel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zagotovljeno ustrezno zakonsko podlago za vzpostavitev epidemiološkega spremljanja navedene bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih stikov ter za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim institucijam, pojasnjujejo na vladi.

Po pravilniku o prijavi nalezljivih bolezni so v 1. skupino nalezljivih bolezni med drugim uvrščene davica, kolera, kuga, ošpice, otroška paraliza, steklina in rumena mrzlica. Kot je razvidno iz pravilnika, mora zdravnik ob sumu ali postavitvi diagnoze nalezljive bolezni iz 1. skupine to v treh do šestih urah prijaviti območni enoti, ki o tem obvesti NIJZ. V primeru nalezljivih bolezni 1., 2. in 3. skupine se mora diagnoza potrditi z mikrobiološko diagnostiko v pooblaščenem oz. referenčnem mikrobiološkem laboratoriju.

Prvi primer v Sloveniji potrjen v torek

Sorodna novica V Sloveniji potrjen prvi primer opičjih koz. Bolezen ne pomeni večje nevarnosti za zdravje.

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja opažajo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v osrednji in zahodni Afriki. Prvi primer v Sloveniji je bil v torek potrjen pri moškem, ki se je nedavno vrnil s Kanarskih otokov. Zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi domov, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ-ja Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je nizko.

"Zadeva ni preambula nove epidemije, ampak gre za posamične primere, ki jih obvladujemo," je v torkovi izjavi za medije povedal Fafangel. Poudaril je, da je bolezen epidemiološko lažje obvladljiva kot covid-19 in da je to že znana bolezen. Bolezen opičjih koz je tako bistveno manj prenosljiva kot covid-19, poleg tega je oseba kužna šele po pojavu simptomov, podobnim gripi, in izpuščaju.

Sorodna novica NIJZ: Ni bojazni, da bi se bolezen opičjih koz hitro prenašala

Bolezen se v takšnem obsegu v Evropi še ni pojavila

Virus, ki povzroča opičje koze, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. Te so bile sicer s pomočjo svetovne kampanje cepljenja izkoreninjene. Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku, so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade.

Pri opičjih kozah gre za porajajočo se nalezljivo bolezen, ki se do zdaj v takšnem obsegu v Evropi še ni pojavljala. Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni pozivata države, da takoj vzpostavijo epidemiološko spremljanje primerov te bolezni in ustrezno obravnavo tesnih stikov.

Dobro jutro