Gantar Viranta poziva, naj se najprej loti korupcije v svojem resorju. Foto: BoBo
Gantar Viranta poziva, naj se najprej loti korupcije v svojem resorju. Foto: BoBo
ZZZS
Svet zavoda ZZZS je zavrnil finančni načrt, ki predvideva za 90 milijonov evrov manj prihodkov. Foto: BoBo
Intervencijski zakon o zdravstvu odložen

Jabolko spora je reševanje zdravstvene blagajne z dvigom prispevkov, čemur DL nasprotuje, saj da zdravstvo še ni naredilo dovolj za krčenje stroškov in boj proti korupciji, poroča STA. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja (DeSUS) bi bilo prav, da stranki in ministrstvi najdejo kompromis.

"Vprašanje je, ali ga bomo, a velja poskusiti," je dejal Gantar. Zakon je po njegovem mnenju neizogiben. Če ga namreč ne bi bilo, bi prihodnje leto zdravstvena zavarovalnica po finančnem načrtu izvajalcem ponovno zniževala cene zdravstvenih storitev, saj se ne sme več zadolževati in imeti primanjkljaja. Izvajalci po ministrovem mnenju tega preprosto ne bi več zdržali.

Zakon sicer podpirajo v koalicijskih SD-ju, DeSUS-u in načeloma tudi PS-ju. Minister za kmetijstvo Dejan Židan (SD) je pred sejo vlade novinarjem zagotovil, da bodo Gantarja podprli tudi kot stranka.

Podporo bi iskal v opoziciji
Če se Gantar ne bo uspelo uskladiti z DL-jem, bi utegnil podporo zakonu iskati pri opoziciji. Po njegovih besedah se je smiselno pogovarjati z vsemi, saj gre pri tem problemu za vse, ne le za koalicijo. "Smiselno je iskati podporo povsod, kjer razumejo, da je to neizogibno," je dejal, a dodal, da bi s temi pogovori še počakal. Po njegovem mnenju se morajo dogovoriti najprej v koaliciji, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

47 dodatnih milijonov
Intervencijski zakon naj bi zdravstvu prinesel dodatnih 47 milijonov evrov, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič. To je sicer manj, kot je bilo prvotno zamišljeno, saj se je moral minister zaradi nasprotovanja Državljanske liste odreči prispevkom, ki bi jih morali plačevati tudi iz dividend in najemnin. Vztraja pa pri predlogu, da bi višje prispevke kot do zdaj plačevali tudi samostojni podjetniki.
Višji prispevki za podjetnike in avtorje
Gantar predlaga, da bi dodatno obremenili avtorske pogodbe (s prispevno stopnjo 6,36 odstotka) ter zvišal prispevek za poškodbe s 4,5 na osem evrov. Enak prispevek bi veljal tudi za popoldanske S. P.-je. Pravim S. P.-jem bi se dosedanji mesečni prispevek s 105 evrov zvišal na 133. Namesto dozdajšnjih 14 pa bi 31 evrov plačevale osebe, ki si ga plačujejo same. Poleg 47 dodatnih milijonov si minister Gantar obeta še dodatnih devet milijonov, ker naj bi se pogrebnine in posmrtnine prenesle v zakon o socialno varstvenih prejemkih.
"Katastrofalen plačni sistem"
Virant je še pred sejo vlade napovedal, da bo glasoval proti zakonu, ki bi dvigoval prispevke, saj v zdravstvu niso naredili nič za znižanje stroškov in korupcije. Rešujemo težave, ki bi jih moral minister Virant, odgovarja Gantar. "S tem mislim na težave pri vodenju, ki so posledica katastrofalnega plačnega sistema, ki ga je pripravil minister Virant."

Glede obvladovanja korupcije pa, da "je on tisti, ki še ni v svojem resorju nič sistemskega napravil proti korupciji" in da je "korupcija sicer je problem vseh nas, a primarno seveda resorja, ki ga vodi on".

"Mislim, da so njegova odvračanja pozornosti od lastnega nedela nesmiselna," je dodal Gantar.

Gantar še poudarja, da je bil dogovor o zakonu sprejet s predsednico vlade Alenko Bratušek, pri katerem je sodeloval tudi minister Virant. "Če se dogovorjenega ne drži, bo moral pač nekdo drugi presoditi, kje je problem," je izjavil.

Svet ZZZS-ja zavrnil finančni načrt
Naj še povemo, da je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije prav včeraj zavrnil finančni načrt zavoda, po katerem bi prihodnje leto zmanjkalo 90 milijonov evrov, kar na primer pomeni, da bi bolnišnice prihodnje leto dobile kar za 8 % manj denarja kot letos.

Intervencijski zakon o zdravstvu odložen