V DL-ju nasprotujejo višjim prispevkom za zdravstvo in pravijo, da so pripravljeni glasovati tudi proti zakonu. Foto: MMC RTV SLO
V DL-ju nasprotujejo višjim prispevkom za zdravstvo in pravijo, da so pripravljeni glasovati tudi proti zakonu. Foto: MMC RTV SLO


Predsednik DL-ja je v izjavi za medije v DZ-ju poudaril, da so se na sestanku pri predsednici vlade Alenki Bratušek o tem zakonu uskladili. Natančno so določili, kaj naj minister za zdravje Tomaž Gantar vnese v zakon, da ga bo podprla celotna koalicija.
Če tega ne bo naredil, bo DL po napovedih Viranta glasoval proti zakonu. "Ne moremo dajati potuhe temu, da se v zdravstvu nič ne naredi za krčenje stroškov, za omejevanje korupcije, ampak da se finančna luknja v zdravstvenem sistemu krpa samo s stalnim višanjem prispevkov. Vsi vemo, da je v zdravstvu marsikaj narobe, da se da zelo veliko prihraniti pri zdravilih, pri pripomočkih, javnih naročilih, omejevanju korupcije," je dejal Virant.

Dvigovanje prispevkov se mora po njegovem prepričanju enkrat končati. "Če bo to ustavila Državljanska lista, bo pa Državljanska lista," je poudaril. Gantar je sicer v ponedeljek na seji DZ-ja napovedal, da bo vlada predlog intervencijskega zakona obravnavala še v tem tednu. Ob tem je izrazil upanje, da bo po zapletih z usklajevanjem predlaganih rešitev med koalicijskimi strankami na vladi vendarle prevladalo spoznanje o nujnosti tega zakona. Priznal pa je, da usklajevanja v koaliciji niso prinesla rešitev, ki bi zadovoljile vse strani.

Gantar podpira varčevalne načrte slovenjgraške bolnišnice
Minister za zdravje je sicer ob današnjem obisku Slovenj Gradca podprl varčevalne ukrepe, ki jih je svet bolnišnice sprejel 13. septembra. Ob tem je poudaril, da se zaveda, da so za zdravstvo poleg nujnih kratkoročnih potrebne tudi dolgoročne rešitve, in opozoril, da reforma ne pomeni nobenega čudeža, ki bo naenkrat rešil probleme v zdravstvu.

"Mi se danes predvsem in v največji meri ukvarjamo s financiranjem zdravstva. Tudi ko bo reforma sprejeta, bo trajalo nekaj časa, da bodo vse te spremembe stopile v veljavo in da bodo dejansko tudi finančni učinki dolgoročno pomenili vzdržen zdravstveni sistem," je dejal minister.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki je ob polletju imela po zdajšnji oceni 547.000 evrov izgube, bo z izvajanjem ukrepov letno prihranila 630.000 evrov, poslovanje pa naj bi po napovedih vodstva bolnišnice uravnotežila v dveh letih.