Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po besedah predsednika sveta zavoda Danila Lončariča, sicer direktorja vladnega urada za demografijo s sedežem v Mariboru in makolskega občinskega svetnika SDS-a, so v. d. direktorja imenovali do končnega imenovanja direktorja s polnimi pooblastili oziroma največ za eno leto. Na mestu strokovnega direktorja za še en štiriletni mandat ostaja Teodor Pevec.

Vendar pa kaže, da se bo pri dokončnem imenovanju direktorja zapletlo, saj so na ministrstvu za zdravje povedali, da so bili seznanjeni z mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije o kandidatu za direktorja ptujske bolnišnice. "Na podlagi tega mnenja kandidat ne uživa zaupanja za imenovanje," so dodali.

Skušal vplivati na izbor kandidata pri zaposlovanju

Na protikorupcijski komisiji so za STA popravili navedbe ministrstva, saj da mu niso poslali mnenja, pač pa so ptujski bolnišnici posredovali ugotovitve o konkretnem primeru iz leta 2020, ki je takrat pri Vodi kazal na kršitev integritete.

Šlo je za primer pritiska Vode kot vodje upravno-tehničnih dejavnosti v bolnišnici na predstojnico oddelka za laboratorijsko diagnostiko, saj je skušal vplivati na izbor kandidata pri zaposlovanju inženirja laboratorijske medicine. Da je Voda na njo pritiskal s telefonskimi klici in SMS-sporočili, namesto da bi jo na morebitne nepravilnosti postopka opozoril po elektronski pošti, po mnenju KPK-ja ne predstavlja ravnanja v skladu s pričakovano integriteto vodje notranje organizacijske enote, od katere se pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje.
"Vsekakor pa bi moral Aleksander Voda v luči skrbi za zakonitost in transparentnost postopka o domnevnih nepravilnostih obvestiti direktorico bolnišnice, ne pa samovoljno posegati v konkretni zaposlitveni postopek," so še zapisali v ugotovitvah.

Anonimno pismo z očitki Vodi

Na začetku junija je v javnost prišlo anonimno pismo, domnevno iz vrst zaposlenih, ki so med drugim zapisali, da si "niti v nočni mori niso predstavljali, da bi Voda lahko bil imenovan na mesto direktorja". Ob tem so mu očitali, da projekt urgentnega centra do zdaj ni bil uresničen prav zaradi njegove nesposobnosti, saj je kar nekaj let vodil ta projekt, a ga ni bil sposoben izpeljati. Zavestno naj bi leta 2018 potrdil objavo javnega naročila s popolnoma zgrešeno projektno dokumentacijo, ki je bilo pozneje razveljavljeno.

Zaposleni naj bi pred imenovanjem zbrali celo podpise v podporo dozdajšnji direktorici, po imenovanju Vode pa naj bi bili tiho, ker da se bojijo maščevanja. Podpirala naj bi ga manj kot desetina zaposlenih, so še dodali.

Svet zavoda je bil imenovan le nekaj dni pred objavo razpisa

Za direktorsko mesto so se potegovali štirje kandidati, med njimi tudi dozdajšnja direktorica Anica Užmah, ki je bolnišnico vodila en mandat. V tem času ji je uspelo stabilizirati poslovanje zavoda, ki je zadnja tri leta končal s presežkom prihodkov nad odhodki, izboljšale pa so se tudi likvidnostne razmere zavoda. Ob tem se je po dolgih letih pred kratkim vendarle začela gradnja urgentnega centra.

Svet zavoda, ki je bil imenovan le nekaj dni pred objavo razpisa, se je odločil za Aleksandra Vodo, trenutnega vodjo upravno-tehničnih dejavnosti. Odločitev so utemeljili s tem, da jih je prepričal s programom dela in razvoja bolnišnice, v kateri je zaposlen že tri desetletja.

Voda je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik. V aktualnem mandatu je tudi ptujski mestni svetnik iz vrst Liste Andreja Čuša, donedavnega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah neuspešno kandidiral za poslanca na listi Povežimo Slovenijo.