Zdravniki pri operacijah niso želeli več sodelovati, saj zaradi razmer niso želeli nase prevzeti odgovornosti za posledice za zdravje pacientov. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ
Zdravniki pri operacijah niso želeli več sodelovati, saj zaradi razmer niso želeli nase prevzeti odgovornosti za posledice za zdravje pacientov. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ


Vrhunec je na novinarski konferenci pojasnil, da so tik pred dogovorom z münchensko bolnišnico, kjer bodo pomagali usposabljati slovenske zdravnike. V münchenski bolnišnici so po Vrhunčevih besedah sporazum o sodelovanju že podpisali, v UKC-ju pa ga zdaj obravnava strokovno vodstvo.

Načeloma naj bi slovenske otroke operirali v UKC-ju Ljubljana, pri čemer bodo münchenski strokovnjaki po potrebi pomagali. Pomagali bodo tudi pri usposabljanju slovenskih zdravnikov; ti so po Vrhunčevih besedah danes že na usposabljanju v Nemčiji. Če pa pri nas operacije ne bo mogoče izvesti, bodo to lahko storili v Nemčiji. Pogodba z nemško bolnišnico sicer ne predvideva, da bi münchenski zdravniki operirali v Ljubljani, saj tega ne želijo.

Glede usposobljenosti domačih otroških srčnih kirurgov je Vrhunec pojasnil, da eden izmed domačih zdravnikov že opravi zelo veliko operacij samostojno. Delno pa nekatere operacije še opravlja izraelski kirurg David Mishaly, ki pa ga s podjemno pogodbo plačajo glede na to, koliko dela opravi, je dodal.

Glede očitkov Komisije za preprečevanje korupcije pa je Vrhunec ponovil, da so Mishalyju spremenili pogodbo iz avtorske v podjemno, še preden jih je na to opozorila komisija.

Dogovor z zdravniki že dosegli
Časnika Finance in Delo sta namreč poročala, da je 10 zdravnikov, ki sodelujejo v kardiokirurškem programu otrok s prirojenimi srčnimi napakami, pred dnevi na komisijo za medicinsko etiko podalo vlogo za uveljavljanje ugovora vesti glede sodelovanja v programu. Razlog za to naj bi bilo sodelovanje z Mishalyjem.

Strokovni direktor Sergej Hojker pa je pojasnil, da se je po prejetem ugovoru vesti pogovarjal z vpletenimi na kliniki. Tako so po njegovih besedah "dosegli dogovor, ki ga je zdaj treba še širše uresničiti". Zagotovil je, da bo program tekel nemoteno naprej in noben otrok ne bo oškodovan.