Vodstvo UKC-ja Ljubljana je že prejšnji teden zavrnilo odstop, češ da zanj ni razloga. Foto: BoBo
Vodstvo UKC-ja Ljubljana je že prejšnji teden zavrnilo odstop, češ da zanj ni razloga. Foto: BoBo
Andrej Možina
Andrej Možina je komentiral tudi poziv k odstopu vodstva UKC Ljubljana in dejal, da bi moral vsakdo na vodilni funkciji sprejemati odgovornost za dogajanje v svoji ustanovi. Foto: BoBo
Primer Radan trese slovensko zdravstvo
Studio City: Bogovi v belem
Tednik: Radanov brat stopil v bran
Strokovni svet UKCL-ja podprl ožje vodstvo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je prejšnji teden zaradi primera Radan pozvala vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in strokovnega direktorja nevrološke klinike k odstopu. V primeru Ivana Radana gre za zdravnika, ki ga policija sumi, da je na nevrološki kliniki UKC Ljubljana storil 24 kaznivih dejanj, tudi sedem umorov, poleg tega pa ga sumi še neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. V javnosti so prišle tudi številne informacije o nepravilnostih na kliniki.

V odzivu za javnost je strokovni direktor kliničnega centra Sergej Hojker povedal, da upa, da bo ministrico prešinilo, kaj pravzaprav počne, saj je prepričan, da gre za blatenje celotnega zdravništva in zdravstva.

Ministrica odločitve ne komentira
Ministrica za zdravje odločitve vodstva in strokovnega sveta UKC Ljubljana ne namerava komentirati. Svet zavoda UKC Ljubljana pa bo pozvala, da začne postopek ugotavljanja odgovornosti vodilnih v kliničnem centru, vpletenih v primer Radan na Nevrološki kliniki.

Predstavniki ustanovitelja v svetih zavodov naj bi od vodstev bolnišnic pridobili poročila o izvajanju kulture in varnosti pacientov. Ministrstvo za zdravje je bilo namreč prepričano, da v bolnišnicah, ki so pridobile mednarodne akreditacije, izvajajo vse ukrepe za zagotavljanje varnosti pacientov.

Ministrica za zdravje bo tudi prosila komisijo, ki jo je 23. februarja 2015 imenovala za izvedbo izrednega upravnega nadzora na Kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike, da čim prej konča svoje delo.

Vodušek ponudil svoj odstop
Po poročanju Dela je ministrici za zdravje direktor nevrološke klinike David Vodušek v elektronski pošti zapisal, da je zaradi objektivne odgovornosti v primeru Radan svoj odstop ponudil že januarja, a tedaj ni bil sprejet. K odstopu ga zato ni treba ponovno pozivati, je poudaril.

Voduškov odstop morata sprejeti generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec in strokovni direktor Sergej Hojker.

Odločitev razsodišča zdravniške zbornice znana v tednu dni
O primeru Radan je danes odločalo tudi razsodišče zdravniške zbornice. To je februarja, ko se je vedelo le za en primer sumljive smrti bolnika na nevrološki kliniki, Radanu izreklo javni opomin.

Odločitev o sprožitvi postopka za odvzem licence razsodišča zdravniške zbornice druge stopnje v primeru Radan naj bi bila znana v tednu dni, saj mora biti najprej obveščena stranka v postopku oziroma njen pravni zastopnik, je pojasnil predsednik zbornice Andrej Možina, ki pričakuje odvzem licence.

"Težko bi prejudiciral, a najverjetneje - glede na težo dogodka, ki je podkrepljen s kazenskimi ovadbami - bo zbornica podala pobudo za ugotavljanje večje strokovne pomanjkljivosti oz. odvzema licence," je dejal Možina o verjetnem odvzemu licence.

Postopek odvzema licence je zapleten, a so vse priprave in postopki že stekli, je pojasnil Možina: "Tožilstvo smo že zaprosili za vse dokazno gradivo, prav tako smo ministrstvo za zdravje zaprosili za izsledke upravnega nadzora, hkrati je že imenovana ekspertna komisija zbornice, ki bo šla v nadzor na nevrološko kliniko. S tem bodo zbrani dokazi najvišje verodostojnosti, da bomo prišli do končnega epiloga."

Možina je še dodal, da je upravna inšpekcija zbornici pred časom odvzela institut začasnega odvzema licence, ki bi bil najelegantnejša rešitev v teh okoliščinah: "Čeprav v tej zgodbi še marsikaj ni pojasnjeno, bo verjetno ob maloštevilnosti neposrednih dokazov končno besedo imelo sodišče. A zbornica je že pred časom povedala, da zdravnik s takim bremenom sumov ne sme delati v zdravniškem poklicu, to je v njegovo dobro in v dobro slovenskih zdravnikov."

Predstavniki zbornice zdravstvene nege se bodo medtem sestali s člani odbora za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice. Tema pogovora bo sodelovanje in odgovornost v zdravstvenih timih, povezana pa je tudi s primerom Radan.

Primer Radan trese slovensko zdravstvo
Studio City: Bogovi v belem
Tednik: Radanov brat stopil v bran
Strokovni svet UKCL-ja podprl ožje vodstvo