Po poročilu komisije so bile okoliščine smrti bolnika iz lanskega januarja podobne kot pri prvem primeru. Foto: BoBo
Po poročilu komisije so bile okoliščine smrti bolnika iz lanskega januarja podobne kot pri prvem primeru. Foto: BoBo
Ivan Radan
Že dva izredna notranja nadzora sta namreč do sedaj ugotovila, da je Radan verjetno skrajšal življenje bolnika. Pri bolniku, ki je umrl konec lanskega leta, naj bi to storil z raztopino kalija, pri bolniku iz začetka lanskega leta pa z visokim odmerkom anestetika propofola. Foto: MMC RTV SLO
Dva Radanova bolnika mrtva v sumljivih okoliščinah
Radan skrajšal življenje bolniku?

Konec januarja lani je na oddelku nevrološke intenzivne terapije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrl bolnik, ki so ga sprejeli zaradi nenadnih možganskih krvavitev. Ker ga je na dan smrti zdravil zdravnik Ivan Radan, ki je osumljen, da je letos predpisal usoden odmerek kalija drugemu bolniku, je bil tudi za ta primer uveden notranji nadzor.

Komisija je ugotovila, da zdravljenje ni potekalo v skladu s strokovnimi smernicami in pravili medicinske stroke.

Sestre večkrat preverile odmerek
V poročilu je popisano dogajanje tistega usodnega dne. Radan je nekaj ur pred smrtjo odredil, da se bolniku vbrizga morfij, ki je bil po ugotovitvah komisije razmeroma visok. Eno uro pozneje je naročil še zvišanje odmerka. "Brez jasne indikacije bi lahko tako visok odmerek morfija pri pacientu povzročil skrajšanje življenja," piše v dokumentaciji. Dve uri pozneje je bila infuzija morfija ustavljena.

Nekaj ur pred smrtjo je nato bolnik prejemal visok odmerek propofola, ki na listu "dnevnih navodil zdravnika" ni zapisan, je bil pa zapisan na temperaturnem listu, a prekrit s korektorjem.

Dve medicinski sestri sta Radana večkrat vprašali, kakšen odmerek naj nastavita, saj se jima je zdel previsok, a je Radan ponavljal, naj pustita odmerek (2 % propofola in 999 ml/h) nespremenjen. Količina po mnenju komisije bistveno presega odmerke, namenjene za paliativno zdravljenje. Tak odmerek lahko namreč povzroči smrt. Bolnik je umrl kmalu zatem.

V poročilu je zapisano tudi, da naj bi medicinske sestre slišale pogovor, "da bodo pacientovo zgodbo zaključili".

Radan ni hotel sodelovati s komisijo
Ko je komisija zaslišala Radana, je ta zagotavljal, da se ne spomni vseh podrobnosti, zato je želel videti izvirno dokumentacijo. Ker jo je zasegla policija, so mu ponudili kopijo, a je nadaljevanje pogovora zato odklonil.

V drugem primeru ni bilo obdukcije
V medijih se je zdravnik Radan pojavil letošnjega januarja, ko so ga sumili evtanazije bolnika, ki naj bi umrl zaradi prevelikega odmerka kalija. V tem primeru se Radan brani, da je res odredil odmerek kalija, a da ta ni stekel v bolnika, temveč mimo njega. To je označil kot provokacijo, saj je želel opozoriti na slabe komunikacijske razmere na oddelku. V UKC-ju so mu nato dali izredno odpoved delovnega razmerja, razrešili pa so tudi vodjo oddelka na nevrološki kliniki Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktor Švigelj.

Zdravniška zbornica je Radanu izrekla javni opomin. Grozi mu tudi odvzem licence. Ministrstvo pa je odredilo nadzor nad celotnim oddelkom, ali so upoštevali vsa pravila glede obdukcije. Ta bi namreč potrdila ali ovrgla sume o skrajšanju življenja z zdravili, a ni bila odrejena.

Kriminalisti nad 40 primerov
Kriminalisti pa preiskujejo več sumljivih smrti na oddelku, kjer je bil zaposlen Radan. Šlo naj bi kar za 40 primerov. A na UKC Ljubljana so za STA povedali, da sami ne bodo več šli v dodatne izredne strokovne nadzore nad smrtmi bolnikov, ki jih je zdravil Ivan Radan.

Dva Radanova bolnika mrtva v sumljivih okoliščinah
Radan skrajšal življenje bolniku?