Vrhuncu je svet zavoda podelil nov mandat. Foto: BoBo
Vrhuncu je svet zavoda podelil nov mandat. Foto: BoBo
Vrhunec spet na čelu UKC-ja


Svet je izbral tudi novega strokovnega direktorja UKCL-ja. Kljub podpori strokovnega sveta dozdajšnji strokovni direktorici Brigiti Drnovšek Olup so za to mesto izbrali predstojnika klinike za nuklearno medicino Sergeja Hojkerja.
Vrhunec je na novinarski konferenci poudaril, da so se že v njegovem preteklem mandatu osredotočali na nižanje stroškov in dodal, da so vedno bolj pozorni na razpise in da aktivno iščejo cenejše dobavitelje v tujini.

Pri tem se je dotaknil tudi izgub UKC-ja in poudaril, da so te posledica tega, da obravnavajo več bolnikov, kot jih zavod za zdravstveno zavarovanje plača in da nekatere zdravstvene storitve niso korektno ocenjene. Kot primer je navedel problem slikanj s PET-CT. "Zavod plača 800 slikanj, mi pa jih naredimo okrog 2.000 na leto, ker jih pacienti pač potrebujejo," je dejal. Kar se tiče finančnega stanja UKC-ja v prihodnjem letu, pa je Vrhunec priznal, da se sploh ne slepijo in da bo naslednje leto še težje.

Komentiral pa je tudi menjavo na stolčku zdravstvenega ministra, ki ga bo v ponedeljek začasno prevzel zunanji minister Karl Erjavec. "Za zdravstvenega ministra je zelo pomembno, da zna prepoznati potrebe državljanov in da v teh težkih časih poskuša z nekimi organizacijskimi ukrepi na ravni države zagotoviti bolj stabilno ekonomsko zdravstveno okolje," je povedal generalni direktor UKC.

Bolj racionalni nakupi
Hojkar pa je opredelil svojo vizijo. "Ključno bo uvajanje ISO standardov v naslednjih treh letih. To pomeni, da je treba standardizirati postopke, procese. Te standardizacije pa so ključne za ohranjanje kvalitete," je dejal Hojkar.

Izpostavil je tudi potrebo po izvajanje ukrepov za izboljšanje razvojne funkcije UKC. "Denar za razvoj se je v zadnjih 10 letih za raziskovalno delo in uvajanje novih metod precej zmanjšal. UKC se bo moral tukaj v večji meri osredotočati na evropska sredstva in projekte, ne samo kot sodelavec, ampak tudi kot nosilec evropskih projektov," je dejal novi strokovni direktor.

Napovedal je še, da se bo strokovni svet v prihodnje bistveno več vključeval v nabavo sredstev, saj po njegovih besedah lahko svet oceni, kateri material je optimalen za bolnike in ustanovo glede na ceno.

Vrhunec spet na čelu UKC-ja