Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Pomembno vprašanje, na katero po navadi ne odgovorimo iskreno, je Kako se počutite?. Za normalizacijo in destigmatizacijo pogovora o duševnem zdravju je zato ključno, da ustvarjamo okolja, kjer se spodbuja spregovoriti o našem počutju, toliko bolj, ko to ni dobro, sta na primopredajnem sestanku z ministrom poudarili njegovi začasni namestnici Aida in Julija.

Junior ambasadorki Unicefa Slovenija sta ob tem opozorili na ključne izzive, ki jih opažata na področju duševnega zdravja otrok in mladih. Predstavili sta skrb vzbujajoče rezultate raziskave Unicefa Slovenija, ki je merila samooceno duševnega zdravja otrok in mladih v Sloveniji. Podatki so med drugim pokazali, da vsak peti otrok v Sloveniji svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo ter da je skoraj 50 odstotkov otrok in mladih pri sebi opazilo porast stisk in tesnobe.

V nadaljevanju sta ambasadorki predlagali rešitve, s katerimi bi lahko izboljšali tako psihično kot tudi fizično počutje. Želita si, da bi bil vsak otrok slišan in upoštevan in da bi imel občutek, da lahko zaupa svoje težave tako staršem kot tudi učiteljem in prijateljem. Predvsem sta poudarili, da je otrokovo duševno zdravje enako pomembno kot fizično. Zato sta se kot ministrici za zdravje zavezali krepitvi celostnega pristopa k zgodnjim intervencijam, z namenom pravočasne obravnave otrok.

"Ključen in pomemben korak je ta, da duševno zdravje in probleme, povezane z njim, destigmatiziramo. Težava je predvsem v tem, da otroci ne pridejo do svetovanja, ki ga potrebujejo. Najti moramo pot, da bo otrok slišan, vaša naloga pa je, da nas vedno vlečete za rokav in opozarjate nase," je na to odgovoril Bešič Loredan.

Ob svetovnem dnevu otroka, ki ga zaznamujemo v nedeljo, 20. novembra, bodo otroci med 17. in 24. novembrom pod okriljem Unicefa tudi letos za en dan prevzeli DZ in nekatera ministrstva. Včeraj so otroci tako prevzeli posle na pravosodnem in ministrstvu za okolje in prostor.