Največkrat se Slovenci odpravijo na zdravljenje v Avstrijo in Nemčijo. Foto: EPA
Največkrat se Slovenci odpravijo na zdravljenje v Avstrijo in Nemčijo. Foto: EPA
false
Stroški so narasli tudi zaradi slabosti programa otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so pojasnili, da imajo zavarovanci pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini, če so v Sloveniji izčrpane vse možnosti zdravljenja, če je v Sloveniji presežena dopustna čakalna doba in če se zavarovana oseba odloči za zdravljenje v drugi državi članici EU-ja na podlagi napotnice oziroma predhodne odobritve. O tem, ali bo bolniku zdravljenje v tujini odobreno, pa odločajo prav na zavodu.

Slovenski bolniki največkrat odhajajo na zdravljenje v Nemčijo in Avstrijo – lani je bilo tovrstnih odobrenih zdravljenj 465 od 649, kar je 5,68 odstotka več kot leta 2013. Največ primerov je bilo povezanih pregledi oz. zdravljenjem na področju srčne kirurgije, epilepsije in presaditve pljuč.

V štirih letih podvojitev stroškov
Izdatki za načrtovano zdravljenje v tujini izredno hitro naraščajo. Če je šlo leta 2010 za ta namen 2,8 milijona evrov, jih je ZZZS lani namenil že 5,7 milijona, letos pa že 4,4 milijona evrov. Velik porast stroškov je tudi, ker na otroški srčni kirurgiji niso imeli tujega kirurga, vsaka taka operacija pa je v tujini bistveno dražja kot v Sloveniji, so pojasnili na ZZZS-ju.

Zaradi predolgih čakalnih dob pri nas pa je lani na preiskave v tujino na stroške ZZZS-ja odšlo 14 od 127 prosilcev, 59 vlog pa je še v reševanju. Najpogosteje slovenski zavarovanci v tujino odhajajo na preiskave z magnetno resonanco ali na PET/CT. Največ ljudi pa je na ta diagnostičen poseg želelo na Hrvaško, so dodali na ZZZS-ju.

Poleg naštetega je ZZZS lani prejel tudi 1.250 vlog za povračilo stroškov specialističnega in bolnišničnega zdravljenja, nabave medicinskih pripomočkov in zdravil v tujini, povračilo pa je odobril 1.098 zavarovancem in jim skupno izplačal dobrih 157.000 evrov. Najpogosteje je šlo za preiskavo EMG, operacije na ožilju ter specialistično storitev pri okulistu in ortopedu.

V lanskem letu je ZZZS petim zavarovancem odobril tudi povračilo stroškov za opravljene postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo z darovano celico v tujini. Prejeli so 13 tovrstnih vlog, a jih osem še niso rešili.