Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

Vstavitev srčnih zaklopk skozi žilo na nogi (TAVI – Transcatheter Aortic Valve Implantation) je poseg, pri katerem skozi eno od večjih arterij na stegnu uvedejo umetno biološko aortno zaklopko in jo po žilah vodijo do srca in mesta vstavitve. Njena bistvena prednost je minimalna invazivnost posega v telo. Drugi, kirurški načini namreč zahtevajo odprtje prsnega koša, zunajtelesni obtok in dolgotrajno splošno anestezijo.

Prva posega so v celjski bolnišnici izvedli pod mentorstvom vodje katetrskega laboratorija Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in vodje sekcije za interventno kardiologijo pri Združenju kardiologov Slovenije Matjaža Bunca in kardiokirurga Gorazda Koširja iz UKC Maribor, izvedla pa jo je ekipa celjskih kardiologov.

Predstojnik kardiološkega oddelka Dragan Kovačić je ob prvih izvedenih posegih dejal, da so "medsebojno sodelovanje, pomoč, požrtvovalnost in kolegialnost pokazali medicino v najlepši luči in dokazali, da tudi pandemija covida-19 ni ustavila naše želje po napredku, učenju in reševanju življenj ter velike moči in odgovornosti javnega zdravstva, da slednji cilj tudi uresničuje".

Srčne bolezni so še vedno med vodilnimi vzroki za prezgodnje umiranje ljudi. V regiji, ki jo s kardiološkimi zdravstvenimi storitvami pokriva Splošna bolnišnica Celje, kardiokirurški poseg letno potrebuje od 300 do 350 bolnikov.

Dnevno na enega izmed urgentnih kardiokirurških posegov čakajo v povprečju trije do štirje bolniki. Demografski kazalniki in ocene iz preteklih let pa nakazujejo, da bo v prihodnjih letih število bolnikov, ki bodo potrebovali tak poseg, naraščalo. Številke je poslabšala tudi pandemija covida-19.

Novo dejavnost v bolnišnici je podprl tudi v. d. strokovnega direktorja Radko Komadina in ob tem poudaril, da je "možnost implantacije srčnih zaklopk v domači bolnišnici za kardiološke bolnike te regije velika in pomembna pridobitev. Hkrati pa sem vesel, da iz t. i. katastrofne medicine, s katero se ukvarjamo že dobro leto dni, počasi spet prehajamo v dokaj normalno delovanje, v katerem je prostora tudi za takšne novosti, ki pomenijo strokovno rast bolnišnice".

V Sloveniji se trenutno letno izvede okoli 400 TAVI posegov, so še zapisali v sporočilu za javnost.