V ponedeljek bodo na skupščini Vzajemne imenovani novi člani nadzornega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
V ponedeljek bodo na skupščini Vzajemne imenovani novi člani nadzornega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Direktor agencije za zavarovalni nadzor, ki je podelila licenci, Mihael Perman, je dejal, da so s tem ustvarjeni pogoji za zakonito delovanje Vzajemne. Agencija mora namreč poskrbeti za spoštovanje zakonodaje, ki pravi, da morajo imeti zavarovalnice najmanj dvočlansko upravo. S sklicem skupščine Vzajemne bo agencija nadzor nad zavarovanjem znova vrnila njenim članom.

Perman: Vzajemna vzpostavila dober temelj za boljše poslovanje
Kot je znano, je agencija za zavarovalni nadzor lani v Vzajemni za devet mesecev imenovala izredno upravo, češ da v zavarovalnici niso bili vzpostavljeni ustrezni kontrolni mehanizmi. Zato ni bila vzpostavljena ustrezna struktura notranjih nadzorov, kar je potencialo omogočalo zlorabo v Vzajemni. Perman ocenjuje, da je izredna uprava vzpostavila dober temelj za boljše poslovanje zavarovalnice, ter ocenil, da privatizacija ni dobra rešitev. Priznal je, da je družbo kot vzajemno zavarovalnico težje upravljati. Tako bi bile potrebne nekatere spremembe zakona, da ne bi več prihajalo do razmer, ki so se dogajale v primeru Vzajemne.

Slovenske zavarovalnice kapitalsko ustrezne
Glede razmer na slovenskem zavarovalnem trgu je Perman dejal, da so vse slovenske zavarovalnice kapitalsko ustrezne. Lastniška konsolidacija, za katero se zavzema, bi po njegovem mnenju povečala konkurenčnost zavarovalnic. Kot eno izmed možnosti vidi tudi združitev Zavarovalnice Triglav in Pozavarovalnice Sava, ki bi lahko izboljšali poslovanje na trgih nekdanje Jugoslavije ter združevali posle na področju pozavarovanj. Kapitalska ustreznost Zavarovalnice Triglav bi se po Permanovih besedah še povečala, če bi odprodala delež v Abanki Vipa, saj je ta naložba upoštevana pri izračunu kapitalske ustreznosti kot odbitna postavka.