Alkohol je strup, ki v vsakem primeru škoduje telesu, poudarjajo strokovnjaki za področje odvisnosti od alkohola. Foto: EPA
Alkohol je strup, ki v vsakem primeru škoduje telesu, poudarjajo strokovnjaki za področje odvisnosti od alkohola. Foto: EPA
Meja manj tveganega pitja alkohola je 14 enot za moškega in sedem enot za ženske na teden. Foto: MMC RTV SLO
Vse več mladih vse več pije

Ob tem je strokovnjak za področje odvisnosti od alkohola Marko Kolšek opozoril, da netveganega pitja alkohola ni. Alkohol je strup, ki v vsakem primeru škoduje telesu, je poudaril in pojasnil, da sicer obstaja bolj ali manj tvegano pitje, netvegano pa ne. Po njegovih navedbah se tako večina ljudi, ki uživajo alkohol, giblje med škodljivim in tveganim pitjem.

Meja manj tveganega pitja alkohola je 14 enot za moškega in sedem enot za ženske na teden, a Kolšek opozarja, da to ni priporočeno pitje, pač pa takšne količine spadajo še v manj tvegano pitje. Ženske prenesejo manjše količine alkohola, ker imajo v želodcu manj encima, ki deloma razgradi alkohol, prav tako ima žensko telo praviloma več maščobe - ker alkohol ni topen v maščobi, je koncentracija enake količine alkohola v telesu ženske višja kot pri moškem.

Ob tem je tudi zavrgel tezo, da majhne količine alkohola človek potrebuje za zdravje - kot pravi, vsaka kaplja alkohola negativno vpliva na jetra, trebušno slinavko in možgane. Morebitne nekatere pozitivne učinke na srce pa lahko dosežemo že s krajšim sprehodom, je dejal.

Posledice pri otrocih staršev alkoholikov
Nena Kopčavar Guček s katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa je na novinarski konferenci predstavila izsledke raziskave o posledicah, ki jih nosijo otroci staršev alkoholikov.

Opozorila je, da so otroci staršev alkoholikov praviloma spregledani in neprepoznani, zato niso deležni pomoči in podpore, ki jo potrebujejo. Zaradi posledic, ki jih ima alkoholizem njihovih staršev na njihovo odraščanje, so pogosto nepriljubljeni in nezaželeni med vrstniki. Otroci staršev alkoholikov so v odrasli dobi slabšega telesnega zdravja, močno so nagnjeni k odvisnostnim, duševnim boleznim, nasilju, poškodbam in nesrečam.
Kopčavar Gučkova poudarja, da je treba pomagati tem otrokom, jih prepoznati v družbi in vzpostaviti mehanizme, da ne bodo ostali sami. Po evropski raziskavi, v kateri je sodelovala, v družini z enim izmed staršev alkoholikov živi vsak od sedmi do deseti otrok.

Brez moraliziranja, le slike nesreč in jeter
Po letošnji hudi prometni nesreči na Slovenčevi cesti v Ljubljani, v kateri je voznik, ki je vozil pod vplivom alkohola in mamil, povozil dve študentki, so študenti medicine ustanovili iniciativo Klara Mia, s katero opozarjajo na nevarnosti čezmernega pitja. Predstavnica iniciative Mina Pirh je dejala, da mladim ne želijo moralizirati ali jim prepovedovati uživanja alkohola, saj se s tem po njenem prepričanju ne pride daleč.

Bodo pa do mladih pristopili s slikami prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, pokazali jim bodo tudi zdrava jetra in jetra alkoholikov.

Za vinjenega pogosto ne poskrbijo
Policist s policijske postaje Ljubljana Moste Miha Vovko pa je opozoril, da mladi na javnih površinah velikokrat že pred zabavo pijejo alkohol, ki ga sami prinesejo, ter tako merijo moči, kdo več zdrži. Ko pa nekdo od njih obleži, zanj večkrat ne poskrbijo, pač pa gre družba na zabavo in ga pustijo samega, je dejal.

Policisti sicer opažajo tudi, da veliko staršev že prihaja po svoje otroke takoj po končani zabavi.

Vse več mladih vse več pije