Urologa Jure Bizjak in Borut Gubina sta opozorila na premajhno število urologov in na pomen potrebne sodobne opreme za zdravljenje raka prostate. Foto: Klinični center
Urologa Jure Bizjak in Borut Gubina sta opozorila na premajhno število urologov in na pomen potrebne sodobne opreme za zdravljenje raka prostate. Foto: Klinični center
Franc Hočevar, predsednik društva uroloških bolnikov
Predsednik društva uroloških bolnikov Franc Hočevar vidi težavo v tem, da pri raku prostate na začetku ni prisotna bolečina, zaradi česar moški ne dobi signala, da je z njim kaj narobe. Za rakom prostate se umira z velikimi bolečinami oziroma z veliko količino zdravil, ki pomagajo lajšati bolečino. Foto: Klinični center

Rak na prostati je druga najpogostejša oblika raka, zaradi katerega umre največ moških. Zdravljenje raka prostate je odvisno od stadija oz. razširjenosti raka, od histološke oblike raka pri biopsiji ter od starosti in splošnega stanja bolnika. Kot je na tiskovni konferenci poudaril Borut Gubina s kliničnega oddelka za urologijo kirurške klinike UKC-ja Ljubljana, so najbolj ogroženi moški med 50. in 60. letom. V tej starosti se namreč ukvarjajo predvsem z delom in družino in pogosto pozabijo nase. Ob tem so strokovnjaki opozorili, da lahko zbolijo tudi mlajši.

Na raka prostate se po besedah Gubine pogosto gleda kot na bolezen, ki napreduje počasi in ni zelo neprijazna do bolnikov, vendar ugotavljajo, da večinoma ni čisto tako. Za zdravljenje so potrebne najnovejše metode. Najboljša načina za lokalno omejen rak prostate sta obsevanje prostate in operativna odstranitev prostate.

Kot so ob začetku vsakoletne akcije movember, namenjene dvigu ozaveščenosti o bolezni prostate in drugih zdravstvenih težavah moških, pojasnili strokovnjaki, se več kot polovica bolnikov operira, 35 odstotkov se jih zdravi z zdravili, 13 odstotkov pa jih gre skozi obsevanje.

Med pogostimi urološkimi raki so še rak na sečnem mehurju, ledvici in testisu. Zaradi raka na mehurju v Sloveniji letno umre 180 ljudi in zaradi raka ledvice 150 ljudi. Zaradi raka testisov zboli na leto 150 moških, ob dobrem zdravljenju kljub vsemu na leto umre 6 bolnikov, so sporočil iz Kliničnega centra.

Urologov je premalo
Strokovnjaki že več let opozarjajo na premajhno število urologov. Teh je v Sloveniji okoli 50. Na lestvici števila urologov na število prebivalstva, ki vključuje države EU, je Slovenija na predzadnjem mestu. Če bi želeli biti konkurenčni EU-ju, bi po besedah urologa Jureta Bizjaka potrebovali še okoli 100 urologov.

Glede možnosti za izboljšanje obravnave uroloških obolenj strokovnjaki odgovarjajo, da sta na prvem mestu preventiva in ozaveščanje ljudi. "Na kliničnem oddelku za urologijo si že vrsto let zavzemamo za nakup robota, s katerim bi na sodoben način opravili številne urološke operacije z boljšim uspehom kot zdaj. Svetovni trend urologije kaže, da je prihodnost v robotsko asistirani kirurgiji," poudarjajo v Kliničnem centru. Robotska operacija močno skrajša sam čas operacije, manjša pa je tudi izguba krvi.