MOL želi Železniški zdravstveni dom pripojiti Zdravstvenemu domu Ljubljana. Foto: BoBo
MOL želi Železniški zdravstveni dom pripojiti Zdravstvenemu domu Ljubljana. Foto: BoBo

Zdravstvenemu domu se lahko podeli koncesija brez razpisa, lahko se mu podeli koncesija z razpisom ali pa se program prenese na Zdravstveni dom Ljubljana. Župan Zoran Janković sicer podpira prvo možnost, mestni svet pa bo o tem odločal 8. julija.

Kljub sklepu mestnega sveta, če bodo takšno rešitev izglasovali, pa se nanjo lahko pritoži vsak, ki ponuja podobne zdravstvene storitve, je opozoril Janković. Sicer pa je župan znova opozoril, da je na problematiko opozarjal dlje časa, a se do nedavnega ni nihče zganil.

Na temo Železniškega zdravstvenega doma so se sestali Zoran Janković, direktor Železniškega zdravstvenega doma Emilijan Lobej, direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak, vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Anne-Marie Yazbeck in generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin. Vabljen je bil sicer tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Kaj bo z bolniki?
MOL Železniškemu zdravstvenemu domu ni podelil koncesije za primarno raven zdravstvenega varstva, zato zavarovancem, ki imajo tam osebnega zdravnika, zobozdravnika ali pa ginekologa, grozi, da se pri njih ne bodo mogli več zdraviti na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Janković je povedal, da bo Železniški zdravstveni dom med 1. julijem, ko jim bo delno prenehala veljati pogodba z ZZZS-jem, pa do pridobitve koncesije oziroma do rešitve moral sam kriti stroške zdravstvenih storitev iz svojih rezerv.

Če bo koncesija podeljena, pa nobenih težav za zagotavljanje zdravstvenega varstva v Železniškem zdravstvenem domu tudi vnaprej ne vidi Fakin. Tudi če koncesije ne bi podelili, bi zdravstvena zavarovalnica ponudila program drugim zdravstvenim domovom, tako da bodo zavarovanci imeli dostop do zdravnikov, je zagotovil.

Kot je maja lani opozorilo Računsko sodišče, ZZZS nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev. Slovenske železnice bi kot ustanovitelj Železniškega zdravstvenega doma namreč morale pridobiti ustrezno koncesijo za opravljanje javne zdravstvene službe, torej da bi zdravstvene storitve plačeval ZZZS.

Ministrstvo za zdravje, ki je odgovorno za mrežo na sekundarni ravni, je marca omenjenemu zdravstvenemu domu sicer podelilo koncesijo za specialistične ambulante, tako da bodo lahko te delovale nemoteno tudi po začetku julija.

Poseben status
Železniški zdravstveni dom je bil ustanovljen leta 1953 za potrebe železničarjev in drugih prebivalcev. Njegov status je posebem od ustanovitve, saj ni niti javni zdravstveni zavod niti zasebni, pač pa je zasebni zavod s pravico javnosti.

Razlog apetit po nepremičnini?
Minister Gantar sicer meni, da MOL ne podeli koncesije zaradi apetita po nepremičnini, ki je trenutno v lasti Železniškega zdravstvenega doma.