Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z nekaj manj kot 60-milijonsko naložbo bodo bolnikom s severovzhoda Slovenije po dveh letih na voljo večji in sodobnejši prostori za zdravljenje. Tudi med gradnjo bo oddelek deloval, kolikor se bo dalo nemoteno, poudarjajo zaposleni. Pomoč pri zdravljenju bolnikov jim je sicer ponudil tudi ljubljanski onkološki inštitut.

"Zelo se veselimo, hkrati pa imamo veliko tremo, saj bo gradnja zahtevala veliko prilagajanja," pravi predstojnica mariborske onkologije Maja Ravnik: "Da bi mi v dopoldanskem času čim bolj mirno, čim bolj brez stresa izvajali svojo dejavnost in da kolikor se bo le dalo, da bi dela potekala zunaj našega rednega dela."

Tudi zato, da bo obravnava bolnikov lahko nemotena. "Dela, oskrbe naših onkoloških bolnikov ne smemo prekiniti. V tem času gradbenih del in našega prilagajanja bo oskrba bolnikov z rakom nemotena," je poudarila.

Med zahtevnejšimi bo zaradi gradnje in tresljajev občutljivih aparatur izvajanje radioterapije, zato ne izključujejo podaljšanih delovnih dni in dela ob koncih tedna, dodaja vodja radioterapije Tamara Petrun: "Veliko napora, z malo kadra, ampak bomo zmogli, samo da dobimo našo hišo in nov obsevalni aparat. Za zdaj je mišljen en obsevalni aparat, ampak upamo, da bomo sčasoma dobili štiri nove obsevalne aparate."

Z investicijo, ocenjeno na 57 milijonov evrov, se bodo zdajšnji prostori onkologije z nadgradnjo treh nadstropij in prizidkom razširili za skoraj devet tisoč kvadratnih metrov.

Posteljne zmogljivosti se bodo z zdajšnjih deset povečale na 50. Pridružil se jim bo tudi oddelek za hematologijo, s čimer bodo vsi onkološki bolniki pod eno streho. Končno pa bodo uredili tudi prostore za paliativno obravnavo.

Nadgradnja onkološkega oddelka v Mariboru