Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

S podrobnejšo oceno poslovanja osrednje zdravstvene ustanove v severovzhodni Sloveniji se bo svet zavoda, ki ga vodi Aleš Šabeder, sicer seznanil v ponedeljek, še preden bodo na predlog predsednika sveta razpravljali o začetku postopka za razrešitev direktorja, a je Anton Crnjac z nekaj osnovnimi informacijami javnost seznanil že danes.

V kratki izjavi za javnost je Crnjac povedal, da so skrbno spremljali nastajanje zdravstvene reforme in obremenitvenih testov, ki sta jih napovedovala ministrstvo za zdravje in urad za nadzor kakovosti in naložb v zdravstvu. Testi, s katerimi so v UKC-ju Maribor po njegovih besedah v preteklih mesecih prvi testirali zdravstveno reformo, so pokazali, da je reforma že dala prve pozitivne rezultate, tako da so prvo trimesečje končali z 1,2 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Več o poslovanju ni povedal, je pa v gradivu za ponedeljkovo sejo med drugim še zapisano, da bodo še naprej izvajali optimizacijo stroškov ter se trudili izvesti čim več dogovorjenega programa, s čimer želijo močno prispevati k skrajševanju dolgih čakalnih dob.

Ob tem v UKC-ju Maribor pričakujejo, da bodo slabo poslovanje, ki se vleče od junija 2021 in je prineslo dobrih šest milijonov evrov izgube, letos popravili tako, da bodo ob koncu leta po poslovnem rezultatu ena izmed boljših bolnišnic v državi.

Crnjac se je dotaknil tudi dveh največjih načrtovanih naložb v bolnišnici, onkologije in negovalne bolnišnice. Pogodbena vrednost prve je 38 milijonov evrov, ocenjena vrednost druge pa 15 milijonov evrov. Glede prve je povedal, da je že bil izbran izvajalec gradbenih del, dokumentacija je prav tako že pripravljena, tako da bodo graditi začeli 20. maja.

Gradnja bo potekala dve leti, ko bodo objekt izročili v uporabo, pa bo to pomenil bistveno boljšo kakovost obravnave onkoloških bolnikov in veliko pridobitev za regijo.

Tudi projekt negovalne bolnišnice po Crnjačevih zagotovilih poteka po predvideni časovnici. Zbrali so vso potrebno dokumentacije, trenutno pa poteka izbor izvajalca del. "Prispelo je več ponudb, komisija pa bo v najkrajšem času izbrala najugodnejšega izvajalca," je dejal direktor UKC-ja Maribor.

Začetek gradbenih del pričakuje v drugi polovici junija, negovalna bolnišnica z okoli 55 posteljami pa bo zaživela čez približno leto dni, kar bo po Crnjačevih besedah izboljšalo razmere ne le v regiji, ampak tudi na državni ravni.

Prvi mož mariborske bolnišnice na vprašanja medijev ni želel odgovarjati, prav tako ni želel komentirati razlogov za namero o svoji razrešitvi. Povedal je le, da bo o tem spregovoril šele po ponedeljkovi seji sveta zavoda.