Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zdravstvene organizacije so predlog dobile, opozarjajo pa, da je bil enodnevni rok za odziv prekratek. K ponovnemu zagonu zdravstvene reforme je pozvala tudi predsednica države.
"Potihnili smo, ker delamo," zagotavlja ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Zdravstvene organizacije so tako v četrtek zvečer prejele predlog zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, s pripisom, da naj v 24 urah pripravijo odziv.

"So nas konzultirali, ampak zelo pozno in v omejenem času. Čez konec tedna bo predsedstvo zakon obravnavalo," je dejal podpredsednik sindikata Fides Janusz Klim.

Zakon posega na več področij, med drugim ohranja finančne spodbude za višje opredeljevanje pacientov, te bi lahko opredeljevali že specializanti tretjega letnika družinske medicine, pediatrije in ginekologije. Ob tem mladim za vpis specializacije družinske medicine zakon podaljšuje mesečni bruto dodatek 1000 evrov.

"Nismo se opredeljevali do posameznih členov, trenutno lahko rečem, da je predlog zakona poskus obvoda sistemskih rešitev, so neke spodbude, ampak je tudi kar precej omejitev," je še dejal Klim.

Predlog zakona omogoča tudi lažje pridobivanje zdravstvenega kadra iz tujine – kadrovski bazen je namreč vse bolj izpraznjen –, usoda zdravstvenega stebra, ki bi omogočil boljše pogoje zaposlenih, pa je vse bolj negotova. Ta naj bi bil glede na podpisan dogovor s Fidesom implementiran januarja.

"Tega za zdaj še ne vemo," je na vprašanje, ali bo zdravstveni steber zaživel s prvim januarjem, odgovorila ministrica. "Mi smo zdaj naslovili predlog na vlado, da skličejo sestanek, za zdaj še nimamo odgovora," je k temu dodal Klim.

Državljani pričakujejo, da na vrhu vladnih prioritet ostane zdravstvena reforma. Tako so ocenile tri četrtine vprašanih v oktobrski javnomnenjski raziskavi Mediane za Delo. Enako pričakuje tudi predsednica države. "Upam in želim si, da bi ta vlada nazaj pognala voz z reformami, predvsem zdravstveno, ki je po mojem mnenju ena ključnih v Sloveniji," je dejala predsednica države Nataša Pirc Musar.

Protokol urejanja čakalnih vrst, tako ministrica, bo predvidoma predstavljen v prihajajočem tednu.

Predsednica republike pričakuje zdravstveno reformo