Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Skoraj dve leti čakam na operacijo nosnih pretinov, dobil sem datum, potem pa dan pred posegom SMS, da moja operacija odpade zaradi pomanjkanja medicinskih sester," je prejšnji teden TV Sloveniji zaupal gledalec, mlajši moški, ki se ne želi izpostaviti.

Predstojnik klinike informacijo potrdi – nenujni posegi so prejšnji teden odpadli zaradi pomanjkanja sester instrumentark. "Naše operacijske niso mogle teči, smo morali od štirih operacijskih eno zapreti," je pojasnil predstojnik klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo Robert Šifrer.

Ni se zgodilo prvič. Ko so pred leti zaprli dva od petih oddelkov in število postelj zmanjšali s 86 na 52, so delo reorganizirali in ko je bilo to mogoče, bolnike prej odpuščali domov. Vse zato, da so lahko ohranili celoten kirurški program.

"Seveda je šlo to na račun obremenitve delovnega kadra, zdravnikov, sester, administratork, predvsem sester, ki so ostajale preutrujene, izgorele, preobremenjene in so začele dajati odpovedi in pojavil se je absentizem," dodaja Šifrer.

Tako so v drugi polovici marca za več kot šest tednov morali začasno zapreti še tretji oddelek – oddelčnih sester je bilo naenkrat premalo, da bi lahko zagotovili varno obravnavo – tudi zato poziv predstojnika. "Apeliral bi na vse sestre – da se vrnejo v medicino, mi vas res potrebujemo."

Ves čas sicer na kliniki opravljajo vse nujne posege, urgenco, operacije tumorjev, tudi ves otroški program, pojasnjuje predstojnik. Kaj pa bolniki, ki jim je operacija odpadla? V skladu s pravili naročanja jim bo dodeljen prvi naslednji prosti termin. "Odpovedali smo 98 bolnikom, tem bolnikom so se termini prestavili za od tri mesece do dve leti in pol," je pojasnil Šifrer.

Meni so rekli – junija 2025, je povedal gledalec, ki čaka na operacijo nosnih pretinov.

Čakalne dobe na ORL-ju so se sicer skrajšale z enega leta na tri mesece, marsikateri poseg pa je mogoče opraviti tudi v kakšni drugi bolnišnici.

"To je nova realnost, s katero se soočamo v zdravstvu. Če citiram italijanskega kolega, ki je dejal, da enostavno ne morejo najti medicinskih sester, ni jih možno več plačati, ker ne želijo več delati v zdravstvu zaradi slabih izkušenj v času covida in zaradi velike preobremenjenosti. Pri nas je stanje enako. V tem trenutku ni rešitev, iskati jih bo treba z reorganizacijo, regionalizacijo, prestrukturiranjem. Da bi našli nekaj tisoč medicinskih sester, ki bi spet vstopile v sistem, potem ko so iz njega izstopile, ni hitre poti," je v Odmevih primer komentiral minister za zdravje Bešič Loredan.