Z RSV-jem se lahko okužimo vsako leto. Foto: BoBo
Z RSV-jem se lahko okužimo vsako leto. Foto: BoBo

Na pediatrični in infekcijski kliniki opažajo povečano število predšolskih otrok in dojenčkov z okužbami dihal, ki jih povzročata respiratorni sincicijski virus (RSV) in gripa, je v izjavi za javnost opozoril strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn.

Pri večjem otroku in odraslem okužba z RSV-jem običajno poteka s prehladnimi znaki. Za novorojenčke in dojenčke pa je RSV nevaren in lahko privede do okužbe spodnjih dihal, pljučnice in bronhiolitisa, v nekaterih primerih pa zahteva intenzivno terapijo.

Na pediatrični kliniki, ki ima na intenzivni terapiji 14 postelj, so imeli zjutraj pet otrok z okužbo s tem virusom. Zdraviti bi jih sicer morala klinika za infekcijske bolezni, a ker je število okužb doseglo epidemične razmere, so s svojimi posteljnimi razpoložljivostmi vskočili na pediatrični kliniki, je poudaril Pokorn. Za zdaj je v bolnišnicah dovolj prostora za vse otroke, a so zmanjšane nekatere redne obravnave.

Ob tem je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da trenutna zdravniška stavka na oskrbo otrok ne vpliva, saj zdravljenje okužb in skrb za otroke med stavko ne moreta biti okrnjena. "Mi v tem trenutku delamo še bolj kot pred nekaj meseci," je dejal Pokorn.

Prehlad pri teti ali babici lahko za novorojenca pomeni nekaj dni v intenzivni enoti

"Želel bi opozoriti starše majhnih otrok in dojenčkov, da v populaciji intenzivno krožita RSV in gripa. Če imajo dojenčka ali novorojenčka, naj bo ta v domačem okolju." Starši naj z majhnimi otroki ne hodijo po nakupovalnih središčih in naj se ne družijo pretirano s prijatelji ali sorodniki, sploh če imajo prehladne znake, poziva Pokorn. "Prehlad pri teti ali babici lahko za novorojenca pomeni nekaj dni v intenzivni enoti."

Pokorn prav tako staršem priporoča, naj starejše sorojence vzamejo iz vrtca, če je to le mogoče. Če zbolijo doma, naj bodo striktni pri higieni, "starejši otrok pa naj ne rine v novorojenčka", je dejal Pokorn. V primeru, da ima znake bolezni doječa mati, naj med dojenjem nosi masko.

Okužbe dihal pri dojenčkih