Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi velikega primanjkljaja na trgu dela, predvsem poklicev iz zdravstvene dejavnosti, je zavod v juniju skupaj z veleposlaništvom v Severni Makedoniji organiziral dogodka, ki ju je poimenoval Zaposlovanje in življenje v Sloveniji, piše novinar Slovenske tiskovne agencije Domen Anderle.

Zaposlitvena sejma sta se odvijala na dveh lokacijah, v Skopju in v Bitoli. Udeležilo se ju je več kot 3500 zainteresiranih kandidatov iz Severne Makedonije, je povedala Anka Rode, ki na zavodu skrbi za področje zaposlovanja in dela tujcev.

Zavodu so se na sejmih pridružili tudi delodajalci. Skupaj je sodelovalo 23 slovenskih delodajalcev, od tega je bilo s področja zdravstva in socialnega varstva 11 delodajalcev. Zavod je sodelujočim delodajalcem brezplačno zagotovil razstavni prostor, poskrbeli so za promocijo obeh dogodkov, za organizacijo potovanja in bivanja v Severni Makedoniji pa so delodajalci poskrbeli sami.

Na sejmih so predstavili aktualne potrebe delodajalcev, hkrati pa so kandidatom za delo v Sloveniji že v njihovi državi lahko posredovali koristne informacije o življenju in delu v Sloveniji. Neposredno so se lahko povezali in pogovorili tudi z delodajalci, ki so sodelovali na obeh dogodkih, je pojasnila.

Veliko zanimanje za poklice v zdravstvu

Za poklice v zdravstvu je bilo na sejmu veliko zanimanje. Tako je po besedah Anke Rode informacije o delu v Sloveniji iskalo 30 zdravnikov. Življenjepise zainteresiranih kandidatov za delo v v Sloveniji so na zavodu že posredovali zainteresiranim delodajalcem, ki imajo razpisana prosta delovna mesta.

Ob tem je spomnila, da so poklici v zdravstveni negi, kot so medicinske sestre in negovalci, v Sloveniji deficitarni in jih zelo primanjkuje. "Treba bo še marsikaj storiti, da se v prihodnje ti primanjkljaji tudi ustrezno zapolnijo, če ne z domačo delovno silo pa se bo treba obračati na zaposlovanje tujega kadra," je poudarila.

Udeležene ustanove zadovoljne

Sodelujoči delodajalci so bili z udeležbo na zaposlitvenih sejmih zelo zadovoljni, je dejala Rodetova. To so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili tudi v Splošni bolnišnici (SB) Izola, kjer so poudarili, da je bilo zanimanje kandidatov za njihovo ustanovo nad pričakovanji. Na vprašanje, ali bodo na podlagi sejma pridobili kakšno zaposlitev, so odgovorili pritrdilno, prav tako se nameravajo tudi v prihodnje udeleževati tovrstnih dogodkov.

Tovrstne dogodke pozdravljajo tudi v Domu Danice Vogrinec Maribor. "S celotno izkušnjo smo zelo zadovoljni. Dogodka, ki sta se odvila v Skopju in Bitoli v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje in slovenskim veleposlaništvom v Skopju, sta potekala na visoki organizacijski ravni," so poudarili.

Sorodna novica Veljati je začela novela zakona o tujcih

Kandidati so izkazali zanimanje tudi za njihovo ustanovo, vendar so pričakovali nekoliko večji interes iskalcev zaposlitve v okviru deficitarnih poklicev na področju socialnega varstva. Vsekakor pa na podlagi sejma pričakujejo kakšno zaposlitev in tudi upajo, da bodo administrativni postopki v prihodnje čim krajši. "Vsekakor se bomo podobnih dogodkov udeleževali tudi v prihodnje, saj se soočamo s pomanjkanjem kadra na področju socialnega varstva. Kot dom z dolgoletno tradicijo čutimo odgovornost do naših stanovalcev in sodelavcev," so še poudarili.

V SB-ju Izola ob tem pričakujejo sistemske rešitve pri vstopu tujih državljanov na slovenski trg dela na ravni države, z namenom zagotavljanja konkurenčnosti v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Novosti spremenjenega zakona o tujcih

Ob tem je Rode spomnila, da je pomembno novost prinesla novela zakona o tujcih, ki velja od aprila. Njen 5. člen določa, da pristojni organi prošnje za izdajo enotnega dovoljenja za tujce, ki se zaposlijo pri delodajalcih z določenih področij, med njimi je tudi področje javnega zdravstva, obravnavajo prednostno.

Septembra zaposlitveni sejem tudi v Bosni in Hercegovini

Sorodna novica Slovenija še vedno zanimiva za delavce z Balkana, prednjačijo državljani Kosova in BiH-a

Zavod ocenjuje, da z izvedbo tovrstnih dogodkov prispeva k blaženju vse večjih strukturnih neskladij na trgu dela in pomaga delodajalcem pri odpravi primanjkljaja kadra. Zato se želijo tudi v prihodnje čim prožneje odzivati na pomanjkanje delavcev ter sodelovati in organizirati različne dogodke v tujini, kjer bodo čim celoviteje in čim bolj sistematično predstavljali življenje in zaposlovanje v Sloveniji.
V mesecu septembru načrtujejo izvedbo takšnega dogodka tudi v Bosni in Hercegovini, ko bodo slovenske delodajalce znova pozvali, da se jim pridružijo. V oktobru pa bodo dogodek ponovili tudi v Skopju in Bitoli.

Na junijskih zaposlitvenih sejmih v Severni Makedoniji se je po besedah Anke Rode sicer izkazala potreba po krepitvi delovanja informacijske točke za tujce, ki se je v preteklosti že izkazala kot pomemben vir obveščanja delavcev migrantov in delodajalcev. "Zato bomo info točko nadgradili in jo v Sloveniji organizirali kot stalno obliko informiranja in obveščanja," je napovedala.