Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji dnevno še vedno odkritih več kot 400 okužb z novim koronavirusom (V torek je bilo sedemdnevno povprečje 411 okužb). Čeprav je cepljenje s poživitvenim oz. drugim poživitvenim odmerkom še naprej priporočljivo za vse ranljive bolnike s kroničnimi boleznimi in za vse ljudi, stare 60 let in več, se je cepljenje proti covidu-19 skorajda ustavilo.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo do zadnjega dneva lanskega leta z dodatnim odmerkom cepljenih 665.976 ljudi, z dvema dodatnima odmerkoma pa 76.625. Do srede prejšnjega tedna pa je dodatni odmerek prejelo 666.288 ljudi, dva dodatna odmerka pa 79.531 ljudi.

Dva dodatna odmerka je tako v letošnjem letu prejelo 2.906 ljudi, en dodatni odmerek pa zgolj 412. S prvim odmerkom je bilo letos do srede marca cepljenih 161 ljudi, z drugim odmerkom 183. Skupno je bilo letos porabljenih nekaj manj kot 3700 odmerkov cepiva. V enakem času pa je bilo po podatkih, ki jih je MMC-ju posredoval NIJZ, zaradi pretečenega roka, v Sloveniji zavrženih že več kot 570 tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19.

Cepiva proti covidu-19 se namreč še vedno dobavljajo državam članicam na podlagi pogodbe Evropske komisije s proizvajalci cepiv proti covidu-19, s katerimi je sklenila pogodbe za več sto milijonov odmerkov cepiv. Državam EU-ja pa se cepiva dobavljajo v kvotah glede na število prebivalcev posamezne države.

Zaradi polnjenja skladišč s cepivi proti covidu-19, ker zanimanje za cepljenje upada, ter posledičnega uničevanja cepiva, ker mu je pretekel rok uporabe, vedno več držav članic zahteva prekinitev pogodbe oz. novo pogodbo s farmacevti, ki naj bi cepiva dobavljali razporejeno v daljšem časovnem obdobju.

Pred dobrim tednom so bolgarski mediji poročali, da je bolgarski minister za zdravje Assen Medjidiev pojasnil, da se Bolgarija zavzema za prekinitev pogodbe s Pfizer-Biontechom za dobavo cepiv proti covidu-19. Pfizer-Biontech je namreč v EU-ju največji dobavitelj cepiv proti covidu-19.

Bolgarski minister je po poročanju medijev povedal, da zahtevo Bolgarije močno podpira Poljska, pridružile so se jim še Češka, Romunija in Litva. Pogovori pa naj bi potekali tudi s Slovenijo in Hrvaško. Po navedbah bolgarskega zdravstvenega ministra je Bolgarija lani uničila dva milijona odmerkov cepiv, letos naj bi jih še več. Po podatkih NIJZ-ja je Slovenija lani uničila več kot 775 tisoč odmerkov cepiv, letos pa že več kot 570 tisoč.

Na vprašanje, kakšno je stališče Slovenije do prekinitve pogodbe s Pfizerjem in koliko je Slovenija plačala za uničene odmerke cepiv, so na ministrstvu za zdravje odgovorili le, da se Slovenija "zaveda, da bi postopki spora na sodišču potekali več let, zato se zavzema za dogovore, ki bi Sloveniji prinašali največjo možno korist pri nabavi cepiv proti covidu-19." "Države članice, vključno s Slovenijo, si prizadevamo za nov dodatek k pogodbi s podjetjem BionTech/Pfizer, ki bi bil bolj prilagojen glede na dejanske potrebe po cepivih covid-19 po državah članicah," so navedli.

Nova pogodba Evropske komisije s Pfizerjem

Financial Times je v torek poročal, da je evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides ministrom za zdravje držav članic EU-ja v Bruslju predstavila spremembo pogodbe s Pfizerjem.

Pfizer naj bi se strinjal s podaljšanjem pogodbe z leta 2023 na leto 2026 ter ponudil zmanjšanje števila dobavljenih odmerkov za 40 odstotkov in preložitev dostave odmerkov. Vendar naj bi vztrajal pri plačilu odmerkov, naročenih v pogodbi, ki ne bodo nikoli proizvedeni, kar je vznemirilo nekatere države članice.

Poljska, Bolgarija, Madžarska in Litva so v skupni izjavi zapisale, da se z novimi pogoji ne bodo strinjale. "Ti predlogi ne predstavljajo dokončne in poštene rešitve problema presežkov cepiva proti covidu-19 in ne izpolnjujejo potreb zdravstvenih sistemov, potreb državljanov in finančnih interesov držav članic," so zapisale. Prav tako naj bi Avstrija sporočila, da ni zadovoljna z dogovorom.

Financial Times je še navedel, da naj bi bile nekatere premožnejše države EU-ja s ceno odmerka cepiva, ki znaša okoli 19 dolarjev, kar je okoli deset centov manj kot 18 evrov, zadovoljne.

Pfizer je sicer skupaj z drugim proizvajalcem, Moderno, leta 2021 zvišal cene cepiv v EU-ju, ko so države želele zagotoviti zaloge za ponovna cepljenja, še pojasnjuje Financial Times.

Vrednost zavrženega cepiva več kot 25 milijonov evrov

Slovenija je po podatkih NIJZ-ja v letu 2021 uničila 74.037 odmerkov cepiva proti covidu-19, leta 2022 775.185, letos pa 573.098, kar skupaj znese 1.422.320 odmerkov. Če predpostavimo, da je bila okvirna cena posameznega odmerka 18 evrov, je bilo zavrženega za 25,6 milijona evrov cepiva proti covidu-19.