Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so še zapisali v Zdravstvenem domu Celje, bodo njihovi zdravniki v vikend ambulanti splošne nujne medicinske pomoči celjske bolnišnice ta mesec opravili pet od skupno devetih dnevnih dežurstev, v nočni ambulanti 14 od skupno 30 nočnih dežurstev ter 12 dežurstev v reševalnem vozilu.

Po oceni ZD-ja Celje je zamisel, da bi se njihovi zdravniki poleg vseh nočnih in dežurstev ob koncu tedna dodatno vključevali še v izvajanje dnevne ambulante splošne nujne medicinske pomoči v celjski bolnišnici, neizvedljiva. Zdravniki družinske medicine ZD Celje imajo namreč podnevi določen ordinacijski čas, ki ga morajo za svoje bolnike zagotavljati po pogodbi z zavodom za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Obenem pa bi to pomenilo še delo na dveh deloviščih, navajajo v ZD-ju Celje.

Poudarili so tudi, da njihovi bolniki čez dan ne obiskujejo ambulante splošne nujne medicinske pomoči v celjski bolnišnici, saj sami poskrbijo za vse svoje bolnike (razen urgentnih in življenje ogrožajočih stanj) tudi zunaj ordinacijskega časa njihovih izbranih zdravnikov, t.j. vsak delovnik med 7. in 20. uro, čeprav bi po pojasnilu ZZZS-ja ti bolniki za vsa nujna stanja zunaj ordinacijskega časa izbranega zdravnika morali na obravnavo prav v celjsko bolnišnico.

Drugačne navedbe celjske bolnišnice

Sorodna novica Nezadovoljne specialiste urgentne medicine pozvali k razmisleku o odpovedi

V celjski bolnišnici so v petek po pogovoru s štirimi specialisti urgentne medicine, ki naj bi nameravali na začetku prihodnjega meseca dati odpoved zaradi težav z organizacijo dela in opremljenostjo, pojasnili, da je težava med drugim v financiranju enote za splošno nujno medicinsko pomoč, ki v pomembnem delu od ponedeljka do petka od 7. do 20. ure finančno ni pokrita, ter v nevključevanju zdravnikov družinske medicine ZD-ja Celje in koncesionarjev v zagotavljanje nujne medicinske pomoči.

Kot so v petek še sporočili iz bolnišnice, so na sestanku za omenjene zdravnike enote za splošno nujno medicinsko pomoč izoblikovali ustrezne rešitve in jih pozvali, naj premislijo o svoji odločitvi, ki bo predvidoma znana v 10 dneh. V bolnišnici so določili tudi roke za izvedbo dogovorjenih rešitev.