Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Do zdaj je bilo zdravljenje poporodne depresije na voljo zgolj intravenozno.

Po navedbah farmacevtskih podjetij Sage Therapeutics in Biogen naj bi bila tabletka na voljo še letos. Kakšna bo njena cena, ni znano, poroča BBC.

Simptomi poporodne depresije lahko vključujejo globoko žalost, izgubo energije, samomorilske misli, zmanjšano zmožnost čutiti užitek in kognitivne motnje, navaja FDA.

Stroka ocenjuje, da ena od sedmih žensk v ZDA izkuša simptome poporodne depresije.

"Poporodna depresija je resno in potencialno za življenje ogrožajoče stanje, pri katerem ženske izkušajo žalost, občutek krivde in ničvrednosti, v najresnejših primerih pa se jim porajajo tudi samomorilske misli in misli, da bi škodile otroku," je povedala Tiffany Farchione, vodja psihiatrije na FDA-jevem centru za raziskovanje zdravil. "In ker lahko poporodna depresija prekine vez med materjo in dojenčkom, ima to lahko tudi posledice za otrokov fizični in psihični razvoj."

Dostop do oralnega zdravila bo pomagal številnim ženskam, ki se "spopadajo z ekstremnimi in včasih smrtno nevarnimi občutki", je še dodala.

Klinični preizkusi so pokazali, da tableta pomaga že v treh dneh občutno zmanjšati simptome depresije. Učinek zdravila je trajal do štiri tedne po zadnjem odmerku, navaja FDA. Kot najpogostejše stranske učinke izpostavljajo omotičnost, zaspanost, vrtoglavico, diarejo, utrujenost, prehlad in vnetje sečil.

Pacientkam se priporoča, da najmanj 12 ur po zaužitju zdravila ne vozijo ali upravljajo težkih strojev.