Slovenci smo po absentizmu pri vrhu evropske lestvice. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci smo po absentizmu pri vrhu evropske lestvice. Foto: MMC RTV SLO
Biološko zdravilo
V eni izmed torkovih oddaj boste izvedeli več o bioloških zdravilih. Foto: MMC RTV SLO

Povprečna dolžina trajanja 1 bolniškega dopusta v breme delodajalcev in ZZZS-ja je v letu 2011 znašala 11,6 delovnih dni. V Sloveniji letno namerimo 10 do 11 milijonov izgubljenih delovnih dni (podatek je izračunan glede na desetletno povprečje), kar pomeni, da izostane od dela zaradi bolezni ali poškodb dnevno med 38.500 in 39.000 ljudi.

Finančne obveznosti ZZZS-ja so v letu 2011 za nadomestila plač zaradi bolniškega dopusa znašale 225 milijonov evrov.

Serija petih polurnih oddaj Zdravje Slovencev bo na sporedu ob torkih ob 20.30 na drugem programu TVS-ja.
- Torek, 13. 3. 2012, Zdravje Slovencev: Očesne bolezni
- Torek, 20. 3. 2012, Zdravje Slovencev: Biološka zdravila
- Torek, 27. 3. 2012, Zdravje Slovencev: Ko zboli srce
- Torek, 3. 4. 2012, Zdravje Slovencev: (Ne)varnost kozmetike
- Torek, 10. 4. 2012, Zdravje Slovencev: Parkinsonova bolezen

Če tem številkam prištejemo še izdatke delodajalcev, zdravstveni absentizem slovensko družbo neposredno stane približno 450 milijonov evrov letno, posredno pa še okoli dvakrat več, in sicer me 900 in 950 milijoni evrov.

Po podatkih ZZZS-ja je bilo v letu 2011 17.570 operacij sive mrene, srčnih operacij pa 1.638. Za vsako številko pa se skiva zgodba bolnika, zgodba družine in zgodba upanja.

Zato so v Izobraževalnem programu TV SLO pripravili serijo petih dokumentarnih filmov pod skupnim naslovom Zdravje Slovencev, ki bodo na sporedu od 13. marca dalje.

Dokumentarne oddaje se bodo dotaknile aktualnih tem s področja zdravja: bolezni oči, srčno-žilne bolezni, (ne)varnost kozmetike, biološka zdravil in Parkinsonova bolezen. Rdeča nit dokumentarnih oddaj bodo zgodbe ljudi, pacientov, ki so oboleli za boleznijo ali se z njo še vedno spopadajo, kako jim nove terapije vračajo kakovost življenja in tudi, kako bolezen vpliva na družino. Za strokovno razlago pa se bomo seveda obrnili k priznanim zdravnikom specialistom različnih strok.

Urednica serije je Katja Stamboldžioski, novinarji scenaristi so Metka Jakšič, Kaja Kokot Žanič, Tilen Kranjc in Anja Čuček, režiserka je Ita Obersnu.

Serija petih polurnih oddaj Zdravje Slovencev bo na sporedu ob torkih ob 20.30 na drugem programu TVS.