Foto: MMC RTV SLO/posnetek zaslona
Foto: MMC RTV SLO/posnetek zaslona

Zakonca, neuradno Ljubljančana, sta lani ostala brez družinskega zdravnika, saj je njuna dolgoletna zdravnica odšla v službo v zdravstveni dom v sosednji občini, neuradno v Domžale. Mož in žena sta zato pri zavodu za zdravstveno zavarovanje poizvedovala, katerega zdravnika bi lahko izbrala, in ugotovila, da se pacienti še lahko opredelijo pri njuni nekdanji zdravnici na novem delovnem mestu.

"Tam se je hotel opredeliti. Ob obisku je izvedel, da se ne sme, ker imajo prednost ljudje iz tiste občine. Potem se je pritožil in je dobil podobne odgovore tudi iz vodstva zdravstvenega doma, zato se je obrnil na nas," je povedal zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Zagovornik je v postopku ugotovil, da je šlo za diskriminacijo. "Ugotovili smo, da je osebna okoliščina kraj bivanja takšna, zaradi katere ne smejo biti kršene naše pravice in pravica do osebne izbire je zapisana v zakonu o zdravstvenem varstvu."

A to ni osamljen primer, številne pritožbe je prejela tudi zastopnica pacientovih pravic. "Da jih ne vzamejo, ker niso iz njihove občine. Takrat po navadi ukrepamo in nam je po navadi uspelo, da smo dokazali, da je to pravzaprav prekršek."

"Sklepamo, da se sistematično dogaja, da se zdravniki selijo iz takšnih in drugačnih razlogov. O tem ne moremo špekulirati. Ampak dejstvo je, da ko se selijo, se seveda želijo pacienti seliti z njimi," je izjavil Lobnik.

In po zakonu pacient lahko izbere osebnega zdravnika, kjer koli želi, če le zdravnik nima polne glavarine.

Zdravnica ni hotela opredeliti pacienta iz druge občine