Sindikat Fides, ki ga vodi Konrad Kuštrin, se zavzema za vzpostavljanje razmerja ena proti tri med povprečno in zdravniško plačo. Foto: BoBo
Sindikat Fides, ki ga vodi Konrad Kuštrin, se zavzema za vzpostavljanje razmerja ena proti tri med povprečno in zdravniško plačo. Foto: BoBo
Po Kuštrinovih besedah komunikacije z ministrico ni

Kot ministrica pa moram skrbeti za finančno stabilnost zdravstvenega sistema, zato mora biti vsaka sprememba dobro premišljena, še posebej, ker krize še ni konec.

Ministrica za zdravje
Milojka Kolar Celarc
Ministrica Milojka Kolar Celarc ocenjuje, da razlogov za stavko ni. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zdravniki bodo opozorilno stavkali

Stavka bo 22. aprila potekala med 8. uro in 9.30, je ob robu glavnega odbora zdravniškega sindikata Fides razkril njegov predsednik Konrad Kuštrin. Čas stavke bo odvisen od delovnih procesov v posameznem zavodu.
"Mislim, da velikih motenj v procesu zdravljenja - razen manjših zamikov - ne bo," je dejal Kuštrin. Po zakonu o zdravniški službi morajo tudi v času stavke oskrbeti otroke, starostnike, nosečnice in vse nujne primere. "Nobenemu bolniku se stanje ne sme poslabšati zaradi stavke," je dodal.

V Fidesu imajo dve stavkovni zahtevi - sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter da se ponovno začne vzpostavljati razmerje ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika.
Kuštrin pravi, da je prezgodaj reči, kako bodo zaostrovali stavko. Če jim ministrstvo za zdravje ne bo prisluhnilo, verjetno sledi enodnevna opozorilna stavka, je dejal. Tako pričakujejo, da bo ministrstvo v enem tednu potrdilo modro knjižico. "Teden dni je več kot dovolj, da se knjižico prebere in da nekdo podpis pod njo," pravi prvi mož Fidesa. Če tega ne bo, potem v enem mesecu sledi opozorilna enodnevna stavka.

Poudaril je še, da ni namen stavke povzročiti škode bolnikom, ampak opozoriti politike, da "je Fides močan kot vedno". Z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc nimajo, kot pravi Kuštrin, nobene komunikacije. "Se mi zdi, kot da imamo ministrico v ilegali," je dodal.

Ministrica: Razlogov za stavko ni
"Prekinitev dela je legitimna odločitev sindikatov. Vendar napovedane stavke ne podpiram, ker kljub temu, da nedvomno so pomanjkljivosti v zdravstvenem sistemu, po mojem ta hip ni razlogov za takšno odločitev," je v odzivu zapisala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Stavka po njenem mnenju v resnici ni utemeljena v potrebi po uvedbi standardov in normativov iz modre knjige, saj so ti tako ali tako živa stvar in se morajo vedno prilagajati razvijajoči se tehnologiji. Poudarila je, da je ministrstvo sindikate že pred časom obvestilo o "resnem namenu", da se priporočila sprejmejo, in da že poteka oblikovanje delovnih skupin v ta namen. A to zahteva čas, ker je treba spremembe uskladiti z vsemi zaposlenimi v zdravstvu, saj zdravniško delo poteka v ekipi, je sporočila.

Pravi razlog za stavko je po besedah Kolar Celarčeve želja Fidesa po višjih plačah, fleksibilizaciji plačnega sistema, nagrajevanju po učinkovitosti in novi kolektivni pogodbi. Ministrica je spomnila, da se je Fides na to temo pred časom sešel z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, a sindikat z dogovorjenim ni zadovoljen. Nov sestanek bo 10. aprila.

"Kot ministrica pa moram skrbeti za finančno stabilnost zdravstvenega sistema, zato mora biti vsaka sprememba dobro premišljena, še posebej, ker krize še ni konec," je ob nestrinjanju s stavko zapisala ministrica.
Na očitke sindikata o pomanjkanju komunikacije pa je odgovorila, da se delovne skupine še niso srečale zato, ker sindikati vanje še niso imenovali svojih predstavnikov.

Posledice uresničitve zahtev zdravnikov bodo pretresle zdravstveni sistem opozarja tudi vodstvo javnih zavodov in Zdravstvene zavarovalnice. Zdravniki bi si na tak način plače le še povišali, čeprav je že danes med petdesetimi javnimi uslužbenci z najvišjimi izplačili kar 49 zdravnikov. V četrtkovi Tarči bo voditelj Boštjan Anžin soočil mnenja predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, v tujini delujočega zdravnika Jurija Gorjanca, predsednika Zdravniške zbornice Andreja Možine, direktorja Splošne bolnišnica Ptuj Andreja Lebaniča in direktorja Zdravstvenega doma Ljubljana Rudija Dolšaka. Vabljena sta tudi pristojna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Po Kuštrinovih besedah komunikacije z ministrico ni

Kot ministrica pa moram skrbeti za finančno stabilnost zdravstvenega sistema, zato mora biti vsaka sprememba dobro premišljena, še posebej, ker krize še ni konec.

Ministrica za zdravje
Zdravniki bodo opozorilno stavkali