Ministrica še ni sklicala delovne skupine, kot je bilo dogovorjeno, je bil oster Kuštrin in napovedal enourno opozorilno stavko. Foto: BoBo
Ministrica še ni sklicala delovne skupine, kot je bilo dogovorjeno, je bil oster Kuštrin in napovedal enourno opozorilno stavko. Foto: BoBo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v tem času ni imenovala ali sklicala delovne skupine, ki bi pregledala v modri knjižici pripravljene standarde in normative za zdravnike, je povedal predsednik zdravniškega sindikata (Fides) Konrad Kuštrin.

Kuštrin je poudaril, da je modro knjižico, v kateri so zapisani predlagani standardi in normativi, sindikat pripravil v sodelovanju z zdravniki.

Enourna opozorilna stavka zagotovo bo, je napovedal Kuštrin.

Fides ne popušča
Kuštrin je zanikal, da so se na sestanku z ministrico dogovorili o oblikovanju osnutka standardov in normativov šele do poletja. "Ne vidimo nobene potrebe, da bi se dokument, ki je razmeroma kratek, razumljiv in jasen, pregledoval en mesec ali dva," je dejal Kuštrin.

Standardi v modri knjižici so temelj, je poudaril Kuštrin: "Modra knjižica je strokovni dokument. Je izhodišče, kar mora zdravnik na primarni, sekundarni in terciarni ravni narediti, da zasluži svojo plačo. Ta dokument omogoča tudi zadosti časa za pregled bolnika. To po eni strani zagotavlja varnost za delo zdravnika, po drugi strani pa boljšo oskrbo bolnika, kar hkrati pomeni tudi manjše napotovanje na sekundarno raven."

Kuštrin je spomnil tudi na obljubljeni sestanek skupaj z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem glede spremembe plačnega sistema, ki se tudi še ni zgodil.

Nedavnemu sestanku med vlado in sindikati javnega sektorja, ki se je vrtel okoli prenove plačnega sistema, Kuštrin ne daje posebne teže: "Občutek imam, da tu ne mislijo kaj posebnega narediti. Mi pa bomo neizprosni."