Zdravniki trdijo, da jih vlada ni povabila k pripravi predloga zakona o zdravstveni dejavnosti, zato predlog v celoti zavračajo. Foto: EPA
Zdravniki trdijo, da jih vlada ni povabila k pripravi predloga zakona o zdravstveni dejavnosti, zato predlog v celoti zavračajo. Foto: EPA

Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo in sindikat Fides so v pismu premierju Borutu Pahorju in ministru za zdravje Borutu Miklavčiču zapisali, da predloga zakona v trenutni obliki ni mogoče dopolniti z amandmaji, vladi pa še očitajo, da k pripravi predloga zakona, ki je po njihovem mnenju ključen za pripravo ustreznega zakona o zdravstveni dejavnosti, niso bili povabljeni.

Nedemokratičen način sprejemanja zakonodaje?
Opozarjajo, da je Stalni odbor zdravnikov Evropske unije (CMPE) razpravljal o "nerazumljivem in nedemokratičnem načinu sprejemanja zakonodaje v Sloveniji, iz katere je bila medicinska stroka izključena", in da so slovenski vladi poslali "pisni poziv, da zaradi varnosti in stabilnosti zdravstvenega sistema upošteva načela demokratičnega dogovarjanja".

Zdravniške organizacije napovedujejo, da bodo za zaščito osebnega dostojanstva slovenske zdravniške stroke in zagotovitev varnega in po evropskih merilih naravnanega zdravstvenega sistema posegle po ustreznih mednarodnih pravnih poteh na evropskih sodiščih. V prihodnjih dneh naj bi se tako sešle skupščine podpisnic, ki bodo člane seznanile s položajem in sprejele potrebne ukrepe.

Pismo naj bi podpisali vsi trije predsedniki zdravniških organizacij, Gordana Živčec Kalan (Zdravniška zbornica Slovenije), Konrad Kuštrin (Fides) in Matija Cevc (Slovensko zdravniško društvo).

Minister v četrtek zavnil Živcec Kalanovo
Gordana Živčec Kalan je ministra za zdravje Boruta Miklavčica o zavrnitvi predloga vseh zdravniških organizacij obvestila že v četrtek, minister pa je takrat dejal, da je vsestranska zavrnitev objektivno nemogoča, saj je Slovensko zdravniško društvo na predzadnje besedilo osnutka sprejelo drugačen sklep, poleg tega pa po navedbah ministrstva enega izmed predsednikov zdravniških organizacij na četrtkovem sestanku ni bilo. Minister je dejal, da izjava Živčec Kalanove ne odraža resničnih dogodkov.