Cev agregata je treba usmeriti stran od objekta. Na sliki je sicer prav tako nevarna izpušna cev avtomobila. Foto: MMC RTV SLO
Cev agregata je treba usmeriti stran od objekta. Na sliki je sicer prav tako nevarna izpušna cev avtomobila. Foto: MMC RTV SLO
Zastrupitve zaradi napačne uporabe agregatov

Ta se sprošča ob izgorevanju bencina ali dizelskega goriva. Kot poudarjajo v UKC-ju Ljubljana, so prejšnji konec tedna že zdravili tri zastrupljence z ogljikovim monoksidom. Zdravniki opozarjajo, da lahko koncentracija ogljikovega monoksida ob delovanju agregata v zaprtem ali deloma zaprtem prostoru, kot je na primer garaža ali klet, izredno hitro naraste in doseže smrtno nevarno koncentracijo že po nekaj minutah.

Nevarno je tudi, če je agregat nameščen preblizu hiše, posebno če je izpušna cev usmerjena proti njej. Agregati morajo biti tako nameščeni vsaj sedem metrov stran od objekta, opozarjajo v UKC-ju, in obrnjeni z izpušno cevjo stran od objekta, poleg tega pa mora veter pihati od objekta proti agregatu. Posebej nevarna je tudi uporaba agregatov v jaških, vrtačah in poglobljenih delih objektov, kjer se lahko nakopiči ogljikov monoksid.

Brez barve in vonja
"Zavedati se moramo, da je ogljikov monoksid plin brez barve, vonja in okusa ter da pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja," opozarja Miran Brvar s centra za zastrupitve na UKC-ju. "Na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom imajo zastrupljenci neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris). Pri hujši in dalj časa trajajoči zastrupitvi z ogljikovim monoksidom pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi."

Če posumimo na zastrupitev z ogljikovim monoksidom, moramo to vzeti zelo resno. Takšne zastrupitve lahko povzročijo trajne okvare možganov. Če posumimo na zastrupitev z ogljikovim monoksidom, moramo takoj zapustimo objekt in poklicati telefonsko številko 112.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so na območju Postojne že obravnavali pet zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Zastrupitve zaradi napačne uporabe agregatov