Konrad Kuštrin prevzema še šesti mandat na čelu sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin prevzema še šesti mandat na čelu sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Foto: BoBo
Zdravniki
Precej nezadovoljni so tudi mladi zdravniki, ki napovedujejo ustanovitev svojega sindikata. Ministrica težavo vidi predvsem v tem, da so v preteklosti neuravnoteženo razpisovali specializacije. Spomnila je, da je to v pristojnosti zdravniške zbornice, in dodala, da se je premalo poudarka dajalo družinskim zdravnikom. Foto: BoBo

Kuštrin ob napovedi nepodpisa dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja upa, da jim bo uspelo zlepa ali zgrda doseči izboljšanje položaja zdravnika. Od vlade do marca pričakujejo aneks h kolektivni pogodbi, ki vključuje spremembe določbe o dopustih ter standarde in normative za zdravnike. Fides se zavzema tudi za spremembo plačnega sistema, sprostitev napredovanj in uvedbo vertikalnih napredovanj ter za izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju.

Potrudila se bo, da bodo zdravniki korektno plačani
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po sestanku z direktorji bolnišnic obljubila, da se bo potrudila, da bi bil zdravniški poklic korektno plačan. Pri čemer misli predvsem na del variabilnega dela nagrajevanja, kjer pa bo treba vzpostaviti tudi metodologijo in standarde, da se bo vedelo, kaj je treba narediti za osnovno plačo, kaj pa je variabilni del, je pojasnila. Glede odločitve Fidesa, da ne bo podpisal dogovora o ukrepih v javnem sektorju za leto 2015, pa je dejala, da je to njihova svobodna odločitev. Ponovila je, da se bo z vsemi sindikati in tudi drugimi deležniki pogovarjala.

Kuštrin, ki je bil na skupščini sindikalnega članstva edini kandidat za predsednika, se je dotaknil tudi deljenja na več zdravniških sindikatov - to po njegovem mnenju sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov jemlje moč. Znano je, da je Fides v zadnjih letih že izgubil del članstva, predvsem družinske zdravnike, ki so se združili v sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um. Zdaj pa se predvsem med mladimi zdravniki pojavljajo težnje po ustanovitvi lastnega sindikata, saj so izjemno nezadovoljni zaradi svojega ekonomskega položaja.

"Stlačili so nas v kletko, nam zvezali roke in noge, le ust nam še niso zaprli"
Po mnenju Kuštrina je bil najmučnejši zadnji predsedniški mandat, saj so imeli zelo malo resnih sogovornikov, poskusi nižanja plač so bili vedno večji. "Stlačili so nas v kletko, nam zvezali roke in noge, le ust nam še niso zaprli," ponazori svoj položaj. Kot nezaslišano je označil to, da je bila Slovenija eno leto brez ministra za zdravje. Kritičen je tudi do sedanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki da se ne odziva na njihova vabila za srečanje. "Politika ignorira zdravništvo na splošno," pravi.

Tudi sindikalni zastopnik Fidesa v Mariboru Boris Rižnar je ministrici očital ignorantsko-diletantski odnos do zdravnikov. "To so le politični komisarji, ki so od politike dobili nalogo, da mora sistem ostati tak, kot je," je bil oster Rižnar. Zdravnike je ob tem pozval, naj prevzamejo stvari v svoje roke in odločno ukrepajo. "Jasno moramo povedati, da če politika ne bo sprejela standardov in normativov, bomo zdravniki stavkali," je opozoril.

Ni razlogov za optimizem
Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina pa meni, da trenutno ni razlogov za velik optimizem za slovensko zdravstvo. "Občutek imam, da še nikoli ni bilo tako skrb vzbujajoče kot zdaj," je dejal. Izpostavil je pomanjkanje zdravnikov, o čemer pričajo tudi podatki OECD-ja, izgube več kot polovice slovenskih bolnišnic in leta prostega teka zdravstva brez vizije. "Brez reforme slovenskega zdravstva ni rešitev. Za nobeno ceno ne smemo popustiti," je zdravnike opozoril Možina in poudaril, da so strukturne reforme slovenskega zdravstva nujne.

Generalni sekretar Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina je opozoril tudi, da je njihova strokovnost ogrožena, "če imajo zdravniki vse težje delovne pogoje, če jih uporabniki silijo, da delajo v nevarnih pogojih, če se kupci ne držijo delovnih pogojev in normativov".