Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Namen podeljevanja odličij je izreči stanovsko priznanje, hvaležnost in na ta način tudi javno zahvalo vsem, ki so s svojim izjemnim delom in predanostjo zdravniškemu poklicu dosegli izredne dosežke tako v medicini kot na področju stanovskih interesov zdravništva in zobozdravništva, so vseskozi skrbeli za pravilno ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov in so s tem za zgled drugim zdravnikom, hkrati pa so bistveno prispevali k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva v celoti, so pojasnili na zbornici.

Zdravniška zbornica je za leto 2022 podelila 17 odličij. Najvišjih odličji, Hipokratovih priznanj, odličij za življenjsko delo, je letos pet. Prejeli so jih Aleksander Doplihar, Jelka Helena Reberšek Gorišek, Metka Klevišar, Nataša Ihan Hren in Marjan Bilban.

Dopliharju, ki so ga odlikovali posthumno, so Hipokratovo priznanje podelili za izjemen prispevek k ugledu in razvoju slovenskega zdravništva, saj je z ustanovitvijo Pro bono ambulante opravil pionirsko delo in bil zdravnik vseh, ki so potrebovali pomoč.

Kdo so nagrajenci

Jelka Helena Reberšek Gorišek je svoj strokovni pečat pustila na področju infektologije in epidemiologije. Stanovsko je prepoznavna kot sopobudnica ustanovitve zdravniške zbornice, je njena ustanovna članica in njena zaslužna članica.

Metka Klevišar je zasnovala skupino za spremljanje hudo bolnih in umirajočih v okviru Karitasa. Iz nje je leta 1995 nastalo Slovensko društvo Hospic. Hospic je bil prva ustanova v Sloveniji, ki se je posvetila spremljanju umirajočih.

Nataša Ihan Hren je na področju ortognatske kirurgije med prvimi v svetovnem merilu vpeljala tridimenzionalno diagnostiko z neinvazivnim skeniranjem obrazne površine pri obraznih nepravilnostih in s tega področja do zdaj objavila več pomembnih člankov. Kot zdravnica kirurginja je zdravila in uspešno operirala več tisoč bolnikov.

Marjan Bilban je predstojnik centra za medicino dela Zavoda za varstvo pri delu v Ljubljani. Ukvarja se predvsem z ocenjevanjem delazmožnosti delavcev, udeležencev v prometu in športnikov. Dolga leta je bil predsednik razširjenega strokovnega kolegija za medicino dela. Deluje tudi v drugih domačih in mednarodnih združenjih ter je član Ameriške akademije znanosti v New Yorku.

Bojana Beović: Znajo poiskati rešitve in jih izpeljati

Na zbornici jih veseli, da medicina in poslanstvo zdravnikov v nesebični pomoči in razdajanju za bolnike kljub zahtevnim časom za slovensko zdravstvo ostajata tako močna. "Prav je, da se zdravnikom in zobozdravnikom, ki pri tem še posebej izstopajo, zahvalimo kot stroka in stanovska organizacija," je dejala predsednica zbornice Bojana Beović.

"Znamo poiskati rešitve za najbolj raznovrstne težave in jih nato tudi izpeljati. Vodi nas skrb za paciente, ki se začne z ali celo pred njihovim rojstvom. Kot je zapisano v Hipokratovi prisegi, vstopamo v sleherno hišo, kamor nas kličejo, samo zaradi koristi bolnikov. Spremljamo jih v najtežjih trenutkih, osebnih stiskah – tudi ob koncu življenja. Pri tem delimo svoje znanje kot mentorji, znamo pogledati prek meje naše države in tudi prek meje naše stroke, znamo sodelovati, vse s ciljem poiskati najboljše rešitve. Današnji nagrajenci so poosebljenje tega poslanstva," so besede Bojane Beović povzeli v sporočilu za javnost.

Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje odličja od leta 2002. Doslej so v 18 letih podelili 37 Hipokratovih priznanj.