Nižja kazen za Kaničev je korupcija, lahko razberemo iz načelnega mnenja Kosove komisije. Foto: MMC RTV SLO
Nižja kazen za Kaničev je korupcija, lahko razberemo iz načelnega mnenja Kosove komisije. Foto: MMC RTV SLO
Korupcija v primeru Nekrep

Ta je v mnenju kot koruptivno dejanje označila odločitev posameznih organov poklicne organizacije, da odpravijo sklep o disciplinskem ukrepu pristojnega organa in članici omogočijo korist v obliki milejšega ukrepa.

Načelno mnenje naj bi se nanašalo na ravnanje zdravniške zbornice v primeru Zlatke Kanič, zdravnice, ki je zdravila pokojnega Bora Nekrepa. Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da je po trostopenjskem odločanju tretjestopenjski organ neupravičeno spremenil odločitev drugostopenjskega in se pri tem skliceval na pravno načelo prepovedi spremembe na slabše, ki naj bi ga kršil drugostopenjski organ.

Načelo, na katerega se je skliceval tretjestopenjki organ (torej zdravniška zbornica), v ustreznem pravilniku ni omenjeno, zato je zbornica kršila lastni postopkovni akt, ugotavlja komisija.

Odločitev o milejši kazni ustreza definiciji korupcije
Kot je znano, je razsodišče druge stopnje zdravnico Zlatko Kanič kaznovalo s štirimesečnim odvzemom licence in tremi meseci dodatnega izobraževanja. Skupščina zdravniške zbornice je to kazen omilila in nadomestila z javnim opominom in trimesečnim izobraževanje. Člani drugostopenjskega razsodišča sklepa zbornice niso podprli, večina pa jih je v znak protesta odstopila.

12-letni Bor Nekrep je zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi umrl leta 2008. Njegovi starši so zdravnico Zlatko Kanič kazensko ovadili. Očitajo ji umor iz malomarnosti.

Korupcija v primeru Nekrep