Aneks dve k splošnemu dogovoru ne bo izboljšal dostopnosti do zdravnikov, ravno nasprotno, so prepričani zdravniki. Foto: BoBo
Aneks dve k splošnemu dogovoru ne bo izboljšal dostopnosti do zdravnikov, ravno nasprotno, so prepričani zdravniki. Foto: BoBo

Člani koordinacije – Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije – so na današnjem srečanju pod drobnogled vzeli sklepe vlade glede aneksa dve k splošnemu dogovoru.

Kot je v izjavi za medije v imenu koordinacije poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, aneks dve ne rešuje zahtev in težav primarnih zdravnikov, saj med drugim ne zagotavlja stoodstotnega plačila pri 1.895 glavarinskih količnikih, prav tako pa izpušča zobozdravnike in primarne ginekologe. Poudaril je tudi stališče sindikata, da se z aneksom krši kolektivna pogodba.

Družinski zdravniki, ki so napovedali svoje odpovedi in jih nato začasno zamrznili, so tako po njegovih besedah pred hudo dilemo, kaj narediti. "Čaka nas napeta jesen," je napovedal prvi mož Fidesa. Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je ob tem opozorila, da čistopis aneksa sicer še ni pripravljen.

Nepotrebne administrative obremenitve

Kritični so tudi do ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenija (ZZZS), ki da nista naredila ničesar, da bi zmanjšala nepotrebne administrativne obremenitve. Nekateri zdravniki namreč ocenjujejo, da zaradi tega na dan izgubijo tudi do dve uri, je dejal Kuštrin.

"Administracija je tista, ki bolnikom jemlje njihovega zdravnika," je kritičen tudi predsednik združenja zasebnih zdravnikov Igor Dovnik.

Koordinacija ministrstvo in ZZZS zato poziva, da nemudoma pristopita k spremembam pravilnikov, ki bremenijo zdravnike. Dovnik je kritičen tudi do vsebine aneksa. "S tem ko se zdravnikom ponuja denar, se brije norca iz nas, ki vsakodnevno sedimo pred bolniki," je dejal.
Na današnjem srečanju so govorili tudi o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi. Predsednik zdravniškega društva Radko Komadina je ob tem poudaril, da zdravništvo tudi na tem področju ni partner pri oblikovanju zakonodaje. Opozoril je, da medicinske sestre zaradi neurejenih delovnih pogojev odhajajo na lažja delovišča ali celo zapuščajo poklic.